Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 12:38 |

Pravobranilaštvo RS najavilo žalbu na odluku Suda BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. septembra (FENA) - Iz Pravobranilaštva Republike Srpske (RS) najavili su da će podnijeti žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom se četvrti put odgađa prinudna naplata duga od oko 30 miliona KM, koji Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba da isplati RS.

Entitetsko Pravobranilaštvo je, kako su potvrdili, primilo rješenje Suda BiH od 9. septembra kojim se odgađa provođenje izvršenja, najkasnije do 11. marta 2020. godine.

-I kao i u prethodnim odlukama, nedozvoljeno je i nezakonito ovakvo odlučivanje Suda BiH, o čemu će se Pravobranilaštvo RS detaljno izjasniti u žalbi kojom će blagovremeno pobiti spomenutu odluku. Sud sebi u odluci daje za pravo da navodi da su pregovori u toku što nije tačno, jer druga strana ne želi pregovore, nego samo čini opstrukciju postupka i naplate potraživanja – tvrdi se u saopćenju.

Dodaju da ovakvim postupanjem Sud BiH samo povećava iznos zakonske zatezne kamate te da će RS nastaviti prinudnu naplatu.

RS pokušava da naplati dug od UIO na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je ta uprava obavezana da tom bh. entitetu isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno više od 30 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'