Svijet     | 11.09.2019. 12:31 |

Čelnik rusofilnog Nacionalnog pokreta Malinov optužen za špijunažu

FENA Internet

SOFIJA, 11. septembra (FENA) - Predsjedavajući rusofilnog Nacionalnog pokreta Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu, a Državna agencija za nacionalnu sigurnost (DANS) uvela je desetogodišnju zabranu umirovljenom ruskom obavještajnom generalu Leonidu Rešetnikovu ulazak u Bugarsku, navodi se u saopćenju državnog tužitelja Sotira Cacrova.

Malinov je pušten na slobodu uz garanciju od 25 hiljada eura i zabranjen mu je izlazak iz zemlje, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Cacarov je precizirao da su tužioci prikupili dokaze o tome da se Malinov navodno stavio u službu dvije strane organizacije sa sjedištem u Ruskoj Federaciji: Društvo dvoglavih orlova i Ruski institut za Strateške studije (RISS).

Prema riječima zamjenika generalnog tužioca Ivana Geševa, Malinov je radio u korist dviju organizacija skoro devet godina, a samo se tokom posljednje tri godine sastao s tadašnjim direktorom RISS-a Leonidom Rešetnikovom i s ruskim biznismenom Konstantinom Malofeevom.

Pretrage provedene posljednjih dana otkrile su niz dokumenata koji pokazuju kako je Malinov obavljao zadatke za koje je bio plaćen. Malinov je dobio novac za pružanje informacija o političkoj situaciji u Bugarskoj i na Balkanu, za organizovanje relevantnih događaja i za osnivanje političke stranke koja bi se borila za unapređenje bugarskog geopolitičkog interesa. 

Tokom pretresa, istražitelji su pronašli zapis, koji je Malinov napisao na ruskom, opisujući potrebu geostrateške preorijentacije Bugarske na Rusiju i mjere koje moraju biti preduzete da bi se to postiglo.

Dokument dalje kaže da bi se geopolitička preusmjeravanje Bugarske trebalo temeljiti na pravoslavlju, slavenskoj kulturi i tradiciji. Napori su se trebali fokusirati na pet glavnih područja: aktivnost nevladinog sektora, dizajn i hosting web stranica, uspostavljanje vlastitog TV kanala, osnivanje analitičkog centra i osnivanje političke stranke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta