Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 10:47 |

Miroslav Lajčak bit će promoviran za počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. rujna (FENA) - Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelit će u četvrtak, 12. rujna titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.

 Ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se na Filozofskom fakultetu u amfiteatru Sokrat u 12 sati, priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

 Nakon dodjele počasnog doktorata, Lajčak će održati predavanja na Sveučilištu.

 U knjižici počasnog doktorata koja se prigodno tiska u ovakvim prilikama povjerenstvo za izbor Lajčaka istaknulo je kako je "često naglašavao u svojim javnim istupima da je nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje".

 Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako mostarsko sveučilište izuzetno cijeni i nastojanja gospodina Lajčaka da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu znanosti, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

 "I zaista znanstvenici najbolje mogu preuzeti znanje od razvijenih i kritički ga prenijeti mladima. Upravo su znanstvenici najbolji učitelji i učenici. Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku", poručio je Tomić.

 Lajčak je napisao da je "Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, znanosti, sporta i obrazovanja".

 "Istodobno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost BiH, čiji je jedan od simbola nedvojbeno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost", ustvrdio je Lajčak.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta