Magazin     | 11.09.2019. 09:58 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. rujna (FENA) - 

- 1855. Nakon jedanaest mjeseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele su Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time je okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

- 1870. Kralj Sardinije Vittorio Emanuele napao je Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio je svoju prijestonicu u Rim i uselio u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada je njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

- 1917. Rođen Ferdinand Marcos, filipinski državnik, jedan od najpopularnijih predsjednika Filipina kada je izabran 1965., zaveo je 1972, prije isteka drugog mandata, izvanredno stanje i diktaturu u zemlji. Zbačen je s vlasti 1986., a umro je 1989. u izbjeglištvu na Havajima.

- 1936. Otvorena Hooverova brana, nekad poznata pod imenom Boulder, koja se nalazi na rijeci Colorado, na granici između američkih država Arizona i Nevada. Tada je bila najveća građevina na svijetu, a trenutno je 35. najveća svjetska hidroelektrana.

- 1962. Britanska pop-grupa Beatles snimila je prvi singl "Love me do".

- 1971. U Moskvi umro ruski državnik Nikita Sergejevič Hruščov, šef sovjetskog KP-a, koji je počeo proces destaljinizacije u SSSR-u. Potpisao je s Josipom Brozom Titom 1955. Beogradsku i 1956. Moskovsku deklaraciju.

- 1979. Tijekom posjeta Moskvi umro angolski državnik i pjesnik Agostinho Netoo, prvi predsjednik Angole, predvodnik borbe za oslobođenje zemlje od portugalske kolonijalne vlasti, uspješno okončane 1975. godine.

- 1997. Škoti na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put poslije 300 godina.

- 2001. U samoubilačkom terorističkom napadu otetim zrakoplovima na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu poginule su 2.752 osobe. Osama bin Laden optužen za organizovanje napada.

- 2001. U Sarajevu umro Atif Purivatra, teoretičar evolucije bošnjačkog nacionalnog identiteta. Bio je dugo predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

- 2003. U Švedskoj preminula ministrica inozemnih poslova Anna Lindh, dan nakon što je teško ranjena nožem u tržnom centru u Stockholmu. Ubojica Mijailo Mijailović osuđen je 23. ožujka 2004. na kaznu doživotnog zatvora. Viši sud u Stockholmu preinačio je presudu i donio odluku da je Mijailović mentalno bolestan i da ga treba uputiti na psihijatrijsko liječenje.

- 2004. U udesu grčkog vojnog helikoptera, nedaleko od Svete gore u Grčkoj, poginulo je 17 putnika i članova posade, među kojima i patrijarh aleksandrijski i sveafrički Petros.

- 2007. U Beču umro legendarni jazz-klavijaturista i skladatelj Joe Zawinul, koji je svjetsku slavu stekao svirajući električne klavijature na albumima Milesa Davisa "Bitches Brew" i rock-grupe Weather Report.

- 2009. Umro američki televizijski i filmski scenarista Larry Gelbart, najpoznatiji po radu na hit-seriji "M.A.C.H" i "Tootsie".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'