Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 10:00 |

Na gradilištu kod RTV Doma pronađena i četvrta avio-bomba

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) - Na lokaciji kod RTV Doma u Sarajevu jutros je pronađena i četvrta avio-bomba, na mjestu gdje se gradi novi tržni centar, a ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na terenu već rade na njenom uklanjanju.

Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač je kazala Feni da je avio-bomba pronađena na isti način kao i prethodne tri, tokom iskopavanja za izgradnju tržnog centra.

Jedan tim FUCZ je konstantno na terenu zajedno s radnicima koji rade.

- Pokušava se nešto uraditi metal-detektorom, međutim velika je prisutnost metala u zemlji. Znamo da je tu bila i tvornica žice, tako da se metal-detektorom ne može puno uraditi, ali pripadnici FUCZ su konstantno na terenu - navodi Kovač.

Prvo što rade jeste da je osiguran prostor, a onda se ide na deaktivaciju bombe.

Kovač je kazala da ne znaju kada će se to tačno dogoditi, dok se bomba očisti i vidi kakav je upaljač, da li je isti kao kod prethodne tri avio-bombe koje su pronađene.

Avio-bomba koja je pronađena teška je oko 500 kilograma. Prethodne tri su nađene, prva 5. septembra, druga 7. septembra, a jučer je pronađena treća. Sve su uspješno deaktivirane i izmještene, a u petak će se uništavati.

Kovač napominje da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva na tom području, nego su jučer samo obavijestili stanovništvo koje je u radijusu od 1.200 metara kako bi se sklonili od prozora ili izašli iz prostorija koje su okrenute ka lokaciji na kojoj je pronađena bomba.

- Danas ćemo vidjeti da li će biti potrebne neke druge mjere. Nadamo se da je bomba ista i da neće biti potrebno evakuirati stanovništvo, da će se ona također deaktivirati samo vađenjem upaljača, a kasnije će se transportovati na sigurnu lokaciju u toku dana – navela je Kovač.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'