Magazin     | 11.09.2019. 09:42 |

U Beču otvoren prvi 'City Intelligence Lab'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - U Beču otvoren prvi "City Intelligence Lab". Laboratorij s umjetnom inteligencijom nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slična pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja Beč nudi brze odgovore uz pomoć umjetne inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u "City Intelligence Lab".

Ove sedmice je u Beču predstavljen projekt „City Intelligence Lab“. Laboratorij posjeduje umjetnu inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvijen je od strane Austrijskog tehnološkog instituta (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snažno podsjeća na video igricu "SimCity", putem koje su generacije igrača ostvarivale svoje urbanističke vizije.

„City Intelligence Lab" omogućava podizanje cijelih naselja u minuti, vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraćaju. Drugim pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvršiti preraspodjelu poslovnih objekata i izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budućnosti će biti primjenjiv i na drugim gradovima, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta