Najave     | 11.09.2019. 09:21 |

U listopadu Četvrti kongres o katastru u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. rujna (FENA) - Četvrti kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem bit će održan u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne (GDHB) od 29. do 31. listopada u Neumu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Administrativni sustav svake uređene države počiva na četiri temeljna registra, a to su registar osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga. Temeljne odrednice Četvrtog kongres o katastru su ta četiri registra i njihovo povezivanje, a GDHB kroz kongres želi dati dodatni impuls za rad na digitalizaciji i povezivanju registara u BiH, priopćeno je iz GDHB-a.

Kroz planiranih šest sesija sudionicima kongresa predstavit će se četiri pozvana predavanja, aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, dostignuća CILAP projekta i ukupno 22 pristigla rada.

U uvodnoj sesiji sudionicima će se obratiti Tobias Lundberg iz Švedske geodetske uprave i profesorica Slobodanka Ključanin, koji će govoriti o integraciji registara u Švedskoj i aktualnom stanju tih registara u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga uslijedit će predavanja predsjednika i generalnog direktora Europskog vijeća geodeta (CLGE) Mauricea Barbierija i Jean-Yves Pirlota, koji će predstaviti ovu udrugu i govoriti o značaju profesionalne etike u obavljanju geodetskih poslova.

S obzirom na rezultate koje u svom radu u posljednjih vrijeme postiže Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sudionicima Kongresa bit će zanimljiva i sesija tijekom koje će se prezentirati projekti, rezultati i dostignuća Uprave i projekta švedske vlade za potporu sektoru zemljišne administracije u BiH (CILAP Projekt).

U preostale četiri sesije bit će prezentirana 22 pristigla rada čiji su autori stručnjaci iz BiH i zemalja regije.

Osim osnovnih državnih registara i njihovog povezivanja teme radova su suvremeni sustavi zemljišne administracije, moderne tehnologije u geodeziji i upravljanje zemljištem te katastar i zemljišna knjiga u svakodnevnoj praksi.

Podaci navedenih registara nezamjenjiva su osnova za svakodnevni rad različitih organa vlasti, banaka, javnih poduzeća, odvjetnika, notara i drugih subjekata čiji rad bi bio faktički nemoguć bez tih podataka, a u modernim društvima registri su povezani na način da se podaci iz jednog registra u drugi automatski preuzimaju iz matičnog registra, navode iz GDHB-a.

Kongres je osmišljen da kroz najnovija dostignuća na području zemljišne administracije svima zainteresiranima pruži uvid u trenutno stanje katastra i zemljišne administracije na području BIH, ali i u zemljama okruženja.

Na ovogodišnjem kongresu očekuje se sudjelovanje oko 300 domaćih stručnjaka, stručnjaka iz regije i pojedinih europskih zemalja, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Peti kongres o katastru u BiH od 27. do 29. rujna u Neumu

Herceg najavio nastavak potpore Geodetskom društvu Herceg Bosne

Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 25 godina rada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'