Kultura     | 10.09.2019. 18:59 |

Otvoren sajam knjige u Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.septembra (FENA) - Više od stotinu izlagača učestvuje na 24. međunarodnom sajmu knjige koji je večeras počeo u Banjoj Luci.

Ovogodišnja sajmska manifestacija je prilika da se posjetioci upoznaju o novitetima u svijetu književnosti i novim djelima domaćih i regionalnih izdavača, distributera, knjižara...

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić je istakla da je važno njegovati pisanu riječ, iako živimo u digatalnom dobu.

- Mi danas živimo i u Gutenbergovoj, ali i Gugl galaksiji, tako da moramo da prilagodimo izdavaštvo i digitalnom izdanju, ali i štampanom, koje ima svoju vrijednost - rekla je Trivić.

Izdavači, čija djela će zainteresovani moći da pogledaju i kupe su: “Kreativni centar”, “Vulkan”, “Laguna”, “Partenon”, “Dereta”, JRJ Udruženje izdavača, Zavod za udžbenike iz Beograda, “Kairos” iz Sremskih Karlovaca,“Buk” iz Zemuna..., naveli su organizatori, "Glas Srpske" Banja Luka.

Posjetioci će imati priliku da vide i izdanja Udruženja književnika RS, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Pčelice”, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Andrićevog instituta iz Višegrada, “Nostalgije”, te Zajednice izdavača u BiH (koja prvi put učestvuje na sajmu), ali i Naklade “Begen”, “Nove knjige” i “Obodskog slova”.

U okviru sajma, koji traje do 16.septembra, bit će priređeno i nekoliko panel-diskusija na kojima će učestvovati književnici, lingvisti, izdavači i profesori.

Manifestaciju je besjedom otvorio književnik Vule Žurić, koji je istakao da je svaki sajam knjige prilika da se povrati dostojanstvo čitaocu i knjizi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom