Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 18:57 |

Pregovarački tim Vlade USK analizirao zahtjeve sindikata obrazovanja

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 10. septembra (FENA) - Pregovarački tim Vlade Unsko-sanskog kantona analizirao je zahtjeve kantonalnih odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture u vezi sa čijim ispunjavanjem imenovani uslovljavaju prekid štrajka prosvjetnih radnika na području Unsko-sanskog kantona.

Navedeni sindikati donijeli su Odluku o organizovanju i održavanju štrajka zaposlenika u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja i odgoja na području Unsko-sanskog kantona i Odluku o organizovanju i održavanju štrajka zaposlenika u javnim ustanovama srednjeg obrazovanja i odgoja na području Unsko-sanskog kantona.

U tim odlukama navedeni su razlozi organiziranja štrajka i istaknuti zahtjevi koji se odnose na ispunjavanje ekonomskih i socijalnih prava radnika u obrazovanju.

- Vlada USK je vodila intenzivne pregovore sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja radi postizanja sporazuma. Nažalost, pregovori nisu uspjeli te je, u skladu sa Zakonom o radu FBiH, proveden postupak mirenja koji također nije uspješno okončan tj. nije postignut adekvatan sporazum. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK dostavilo je informaciju o provedenom postupku mirenja i priložilo dokaze da je štrajk prosvjetnih radnika organiziran suprotno odredbama Zakona o štrajku FBiH, te predložilo Vladi Unsko-sanskog kantona zaključak o pokretanju sudskog postupka u cilju utvrđivanja nezakonitosti organiziranog štrajka, što je Vlada i usvojila te obavezala Kantonalno pravobranilaštvo da pokrene postupak kod nadležnog suda - navodi se.

Pregovarački tim Vlade Unsko-sanskog kantona, u cilju iznalaženja pozitivnog ishoda iz situacije nastale povodom organiziranja štrajka a za dobrobit učenika, predlaže Vladi Unsko-sanskog kantona da prihvati istaknuti zahtjev sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja za izjednačavanjem prava sa ostalim zaposlenicima koji primaju platu iz Budžeta Unsko-sanskog kantona, u smislu potpunog izjednačavanja plata uposlenih u obrazovanju s platama zaposlenih u organima državne službe, shodno odgovarajućoj stručnoj spremi.

Ne prejudicirajući ishod sudskog postupka Pregovarački tim smatra potrebnim da, kako se navodi, u interesu učenika odnosno otpočinjanja školske godine Vlada Unsko-sanskog kantona uloži maksimalan napor u cilju postizanja sporazuma sa sindikatima.

- Dakle, predlažemo Vladi USK da im, u cilju izjednačavanja njihovih prava sa ostalim budžetskim korisnicima i postizanja sporazuma sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona, u pregovorima ponudi osnovicu za platu u identičnom iznosu sa utvrđenom osnovicom zaposlenih u organima državne službe tj. u iznosu od 302 KM; potpuno izjednačavanje koeficijenata stručne spreme zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju sa zaposlenima u organima državne službe tj. izjednačavanje osnovnih plata uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju prema stepenu obrazovanja (srednja stručna sprema, viša stručna sprema i visoka stručna sprema) s osnovnim platama uposlenih u organima državne službe prema stepenu stručne spreme; te priznavanje prava na novčani dodatak na platu na ime minulog rada - ističe se.

Pregovarački tim Vlade USK u saopćenju za javnost naglašava da bi se 'prihvatanjem zahtjeva sindikata za izjednačavanjem njihovih prava iz radnog donosa sa ostalim budžetskim korisnicima, ispravila i dugogodišnja nepravda u različito isplaćivanim platama po pitanju nejednake osnovice i nejednakih koeficijenata stručne spreme'.

- U cilju implementacije navedenih zahtjeva sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, neophodno je pristupiti izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, koji se primjenjuje na zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona - navodi se.                                                                                   

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta