Ekonomija     | 10.09.2019. 15:50 |

Podrška poduzetnicama iz Živinica (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

ŽIVINICE, 10. septembra (FENA) - USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kreirao je fond za podršku marginalizovanim ženama u okviru kojeg pola sredstava izdvaja USAID, a pola lokalna zajednica.

Među njima je i Grad Živinice u kojem je podržano devet start up biznisa. Riječ je o različitim biznisima uglavnom fokusiranih na razvoj ruralnog turizma.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić te gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas su potpisali ugovore s korisnicama Preduzetničkog fonda za žene koji finansiraju USAID i Grad Živinice.

Bešić je kazao da USAID na ovaj način želi podržati žene u finansijskom smislu, ali i da razviju svoj biznis.

- Imaju podršku godinu dana, mogu naučiti kako se gradi biznis i kako ga plasirati na tržištu, ali i kako ojačati sebe - rekao je Bešić.

Članice Sekcije ''Žene za tradiciju'' iz Šerića uskoro će, ono što već godinama rade, registrovati kao obrt. Za njihov vez i ostale rukotvorine interesovanje je pokazao i ambasador Nelson.

Članica Sekcije Sanela Čičkušić je istaknula da je projekt bitan jer nijedna žena nije zaposlena.

- Ja sam radila 14 godina i ostala bez posla. Pokrenula sam ovu sekciju gdje obnavljamo stare tehnike tradicionalnih zanata. Jako nam je važno, osim promocije BiH osiguravamo sebi platu - navela je Čičkušić.

Kadira Ahmetović se proizvodnjom malina bavi već šest godina. Razvila je i proizvodnju ostalih kultura. Danas od njih pravi organske sokove, salate i džemove. Registracija obrta za nju je itekako važna.

- Želimo da to bude stalni rad uz registrovani obrt. Kada završi ljetna sezona prelazimo na slani program, gdje ćemo imati ajvare, paprike i krastavce. Planiramo da zaposlimo još ljudi - rekla je Ahmetović.

Ovo je nastavak realizacije Strategije razvoja turizma u Živinicama, kaže gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

- Smatram ovo jako dobrim projektom, s obzirom na to da iza ovoga stoji američka vlada. To je ono što daje mogućnost da dobijemo druga sredstva koja će pomoći razvoju ruralnog turizma i lokalne zajednice - istakao je Kamenjaković.

Održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta cilj je projekta vrijednog 100.000 KM.

Pogledajte http://fena.ba/video/3365

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AUzlbbOGuCrmbTuZqoHFjdITcjurA0o8?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana