Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 15:06 |

Zvizdić: U parlamentu BiH na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija tog doma izjavio novinarima da nije postignut konsenzus u vezi s održavanjem druge redovne sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta.

- Moj lični stav je bio da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi finalizirali proces konstituiranja Predstavničkog doma PSBiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih komisija. Nismo imali konsenzus s obzirom na to da raniji stavovi nisu pomijenjeni, posebno od mog uvaženog kolege Nebojše Radmanovića - kazao je Zvizdić.

Dodao je da će nastaviti raditi na daljem usaglašavanju stavova i stvaranju pretpostavki za održavanje druge redovne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, "a to podrazumijeva stalnu komunikaciju i vrlo vjerovatno u narednom periodu održavanje i proširenog Kolegija Predstavničkog doma PSBiH“.      

Zvizdić je pojasnio da se posebno zalagao za održavanje redovne sjednice na kojoj bi bile imenovane komisije, prije svega, zbog činjenice da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru i zbog činjenice da je u ovom trenutku u parlamentu na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost 772 miliona eura i koji su namijenjeni za izgradnju transportne i komunalne infrastrukture. Prioritetno za izgradnju auto-puta Vc, ali isto tako i za izgradnju komunalne infrastrukture u nizu općina na teritoriji čitave BiH. To podrazumijeva izgradnju prečistača otpadnih voda, vodovoda, kanalizacije, deponija, zaštite okoliša, javnog prevoza...

- Upravo zbog te činjenice da su to finansijski sporazumi koji su važni za ekonomski razvoj, napredak i bitni za sve građane i za čitavu BiH, ne nikako samo za jedna entitet, ili samo za jedan narod, nego za sve građana i sve narode BiH i za čitavu BiH, predložio sam i nastavit ću insistirati na završetku procesa vezanog za imenovanje komisija, kako bi Parlamentarna skupština BiH, koja je formirana, počela konačno da funkcionira i da radi - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ne postoji ni jedna zakonska niti ustavna prepreka zbog čega PSBiH ne bi trebala da radi.

Zvizdić je napomenuo da su svi klubovi u Predstavničkom domu PSBiH dostavili svoje prijedloge za članove komisija, "što znači da smo svi saglasni da komisije budu imenovane“.

- Takav prijedlog nismo dobili jedino od Kluba SNSD-a i stranke koju predvodi Nenad Stevandić. To je osnovni razlog zbog čega se ne može ići u proceduru imenovanja komisija koja, da bi u potpunosti funkcionirale, moraju biti u potpunosti i popunjene - pojasnio je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Podsjetio je da su i ranije pokušali održati drugu redovnu sjednicu, ali na proširenom kolegiju, na zahtjev Kluba SNSD-a, ona je odgođena.

- U ovome trenutku zaista se može konstatirati da je SNSD ona stranka koja na neki način blokira imenovanje komisija, a samim tim se blokira i dalji rad i funkcioniranje Predstavničkog doma PSBiH - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da je on legalista i da će se ponašati isključivo u skladu s Poslovnikom, te da će probati još jednom razgovarati u sklopu zasjedanja proširenog Kolegija.

- Vidjet ćemo kakvi su stavovi na proširenom Kolegiju. Poslije toga ću odlučiti da li će se ići u sazivanje redovne sjednice ili ćemo možda već na proširenom Kolegiju imati neki zajednički stav natpolovične većine, ili konsenzus o potrebi usvajanja važnih sporazuma za sve građane BiH - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, nema potrebe da tako važni infrastrukturni projekti iz oblasti saobraćajne i komunalne privrede, od kojih ovise brojna preduzeća, od kojih ovisi novo upošljavanje, od kojih ovisi razvoj BiH, da budu taoci bilo kakvih političkih prepucavanja.

Zvizdić je kazao kako se dolazi do zaključka da je riječ o "jednoj ciljanoj, ali antizakonskoj i protuustavnoj blokadi“.

- Apeliram da parlament BiH počne raditi, jer je on formiran. Naravno da svi želimo da što prije dođe do imenovanja Vijeća ministara BiH u skladu sa vladavinom zakona i vladavinom prava - kazao je Zvizdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa ANP-om, napomenuo je da Strategija vanjske politike i odluke Predsjedništva su naložile da sve institucije - Vijeće ministara BiH, PSBiH, Predsjedništvo BiH, moraju raditi na daljim aktivnostima vezanim za NATO integracije, bez prejudiciranja članstva. Jedna od tih aktivnosti je slanje ANP-a u Brisel.

- On je pripremljen. Da li može biti do kraja realiziran u njegovom punom kapacitetu, to zavisi od instutucija, ali s obzirom na to da je prošlo devet mjeseci, teško. Ali hajmo uraditi taj korak koji je tehničke prirode da bi onda realizirali sve druge korake - imenovali mandatara, Vijeće ministara, počeli raditi u Parlamentarnoj skupštini i oslobodili 770 miliona eura i još 200 miliona koje je Vijeće ministara usvojilo i poslalo Predsjedništvu na dalju ratifikaciji i slanje u parlament - rekao je Zvizdić.

Dodao je da će vrlo brzo imati u parlamentu "milijardu eura koji čekaju na svoju realizaciju“.

On je postavio pitanje koja je to politika, koji je to pojedinac, koji je to cilj toliko važan da može blokirati realizaciju milijardu eura neophodnih za ekonomski, infrastrukturni razvoj države BiH. To je bazno pitanje.

- Postoji vrlo jednostavno rješenje, slanje jednoga tehničkog dokumenta koji se zove ANP. Apelujem na sve one koji blokiraju proces slanja da razumiju da je riječ o jednom tehničkom pitanju, ne o članstvu - naglasio je Zvizdić.

Kazao je da ne možemo imati taj luksuz "da deset mjeseci milijarda eura čeka na svoju implementacuju zbog toga što neko ne želi da poštuje vladavinu prava“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu