Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 14:06 |

Uprava HP-a Mostar: Zahtjevi Sindikata za povećanjem plaća nerealni

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. rujna (FENA) - Uprava Hrvatske pošte (HP) Mostar priopćila je da je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar, koji je za srijedu najavio štrajk upozorenja, nereprezentativan te da su zahtjevi za povećanjem plaća tog sindikata nerealni.

"Najavljeni štrajk organizira nereprezentativni Sindikat Društva, a ne svi djelatnici HP Mostar kako je objavljeno u medijima. Uprava je u razgovorima pokušala argumentirano i sa svim pokazateljima predočiti predstavnicima ovog sindikata što se proteklih godina radilo ponajviše na unapređenju rada pa je između ostaloga prvo povećanje plaće u proteklom razdoblju bilo realizirano za poštare i vozače 5 posto, a čistačice 10 posto", priopćeno je iz Uprave HP-a Mostar.

Predsjednik Uprave HP-a Mostar Mate Rupčić ustvrdio je kako, uzimajući u obzir ekonomske prilike i uopće ozračje u okruženju, štrajk pa ni jednosatni ne može biti alternativa pregovorima i dogovorima socijalnih partnera.

"Uprave HP-a Mostar i reprezentativni Sindikat hrvatske pošte Mostar dogovorima su do sada dolazili do svih rješenja, što je u konačnici rezultiralo sve gore navedeno. Niti jednom radniku nisu uskraćena prava, kao ni po zakonu i drugim aktima propisane naknade", kazao je Rupčić.

Po njegovim riječima, Uprava radnike koje nereprezentativni sindikat u svojim zahtjevima navodi "prepoznaje kao iznimno važne karike u poduzeću te je iskoristila prvu mogućnost za povećanje plaće upravo tim radnicima".

"Zahtjeve ovog sindikata za linearnim povećanjem svih plaća za 20 posto i 30 posto smatramo nerealnim. Uprava će u nadolazećem vremenu nastaviti raditi u cilju povećanja najnižih plaća u HP-u Mostar i to ponovno počevši od poštara i vozača cijeneći posao koji rade. Štrajk, pa ni upozorenja ne bi trebao biti alternativa pregovorima i realnom sagledavanju stanja", poručio je Rupčić.

U priopćenju se navodi da prosječna neto plaća u HP-u Mostar iznosi 1.105 maraka (bruto 1.766 maraka) za prvo polugodište 2019., što je za 21 posto veće od neto prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 912 maraka.

Poštar koji radi 10 godina u HP-u Mostar ima mjesečnu plaću od 809 maraka, plus 192 marka mjesečno za topli obrok, što je ukupno "na ruke" 1.001 maraka.

Dodaje se kako je u pregovorima s reprezentativnim Sindikatom Hrvatske pošte Mostar, iako to nije obvezujuće po Kolektivnom ugovoru, HP Mostar za sve radnike ugovorio i kolektivno osiguranje u slučaju nezgode ili smrti, trajne invalidnosti uslijed nesretnog slučaja, troškove liječenja, dnevne naknada za boravak u bolnici.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo