Regija     | 10.09.2019. 11:40 |

Slovenski premijer Šarec u Moskvi - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. rujna (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec boravi u utorak u prvom službenom posjetu Rusiji, a pojedini domaći komentatori upozoravaju na potrebu izbalansirane politike prema Moskvi, s obzirom na članstvo Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu.

-Pri održavanju prijateljstva s Ruskom Federacijom slovenska politika ne smije biti naivna. Rusija nije plišani medvjedić nego velesila koja razmišlja stotinu godina unaprijed. Postoji  li netko u delegaciji koju u Moskvu vodi Šarec na susret s Dimitrijem Medvedjevim tko razumije da Ruse zanima izlaz na topla mora, na primjer na Jadran? Ako prijateljstvo s Rusijom ne bude adekvatno izbalansirano dubokom suradnjom sa Zapadom, onda ta igra može biti opasna - navodi u utorak u komentaru ljubljansko "Delo".

Od  2001., kad su se u austrijskom St. Antonu sastali pokojni Janez Drnovšek i Vladimir Putin, redovni sastanci na vrhu Slovenije i Rusije su vanjskopolitička konstanta, ali nakon dva desetljeća treba konstatirati da je to za Sloveniju dvosjekli mač", komentira vodeći slovenski dnevnik.

S druge strane, list navodi više izjava vodećih slovenskih gospodarstvenika o važnosti Rusije za Sloveniju zbog gospodarske suradnje i tradicionalno dobrih odnosa kroz povijest. Ti gospodarstvenici stoga ocjenjuju da s Rusijom treba imati dobre odnose i za primjer ističu Austriju koja s Rusijom ostvaruje visoku ekonomsku suradnju unatoč zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Šarec popodne počinje dvodnevni službeni posjet Rusiji na poziv Medvedjeva, a prati ga jako gospodarsko izslanstvo te troje ministara, uključujući ministra vanjskih poslova Miru Cerara.

U Moskvi će istodobno boraviti i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, a cilj je njegova posjeta, kako prenosi Hina, razgovor s predstavnicima ruskih državnih banaka o budućoj sudbini Mercatora, što će biti i jedna od tema razgovora slovenskog državnog izaslanstva s ruskom stranom.

Za posjeta Šareca Moskvi trebalo bi biti potpisano više sporazuma, među njima sporazumi najvećeg slovenskog poduzeća, ljubljanskog Petrola.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu