Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 14:23 |

Zakon o visokom obrazovanju TK mora biti usklađen s federalnim zakonom

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 9. septembra (FENA) - Tuzlanski kanton će na osnovu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno apelacije profesorice Univerziteta u Tuzli i bivše dekanese Tehnološkog fakulteta Amre Odobašić, u narednih šest mjeseci morati svoj zakon prilagoditi federalnom zakonu o visokom obrazovanju.

Profesorica Amra Odobašić podsjeća da je 2016. godine na Univerzitetu u Tuzli smijenjeno oko 70 ljudi što je, smatra, nezapamćeno u evropskoj pa možda i svjetskoj akademskoj zajednici. Navodi da je apelaciju uputila jer je smatrala da je politički smijenjena, što je Ustavni sud BiH, kaže, i potvrdio.

- Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona nikada ne bi bio problematiziran da se ja nisam odlučila zainatiti i dokazati da je takav zakon neustavan i diskriminirajući. Dva akta koja postoje u Zakonu o visokom obrazovanju brutalno su doveli do politizacije Univerziteta u Tuzli. Tim aktima ukinuta je autonomija i akademske slobode, koje su zagarantovane članom 1. i 2. Okvirnog zakona i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda - kaže Odobašić.

Mišljenja je da je smijenjena bez adekvatnih argumenata, a podsjeća da nije bila jedina dekanesa Univerziteta u Tuzli koja je pokrenula apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog smjene.

- U decembru 2016. godine, dok smo se malo sabirali od šoka koji nas je zadesio, sa mnom su se na apelaciju prema Ustavnom sudu BiH odlučila još trojica kolega koji su također bili smijenjeni. Apelanti su uz nas trebali biti premijer TK i jedna trećina zastupnika u Skupštini TK. Mi to nismo mogli obezbijediti. Onda smo se odlučili na Federalni parlament. Iako nisu bili ovlašteni apelanti uspjeli smo prikupiti 30 potpisa. Ja sam zaista samo željela da naš Univerzitet izrasta u jednu obrazovnu kuću u kojoj vladaju evropski standardi – navodi profesorica Odobašić.

Izražava nadu da će akademska zajednica i Vlada Tuzlanskog kantona "iskoristiti priliku i podržati depolitizaciju Univerziteta u Tuzli".

- Mislim da je rješenje da se sadašnji Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona stavi van snage. Ustavni sud BiH je rekao da je on neustavan. Ja sam posebno osporavala član 52. Zakona koji definira način izbora rukovodećeg kadra na Univerzitetu. Politika je tim članom 52. stavila, ja bih rekla, šapu na Univerzitet. U Tuzlanskom kantonu se, prema Zakonu o viskom obrazovanju, može uvijek smjenjivati i postavljati rektor. Ustavni sud je rekao da je to potpuno neustavno i neusklađeno - navela je Odobašić.

Dodaje također da se na poziciju dekanese više nikada ne bi vratila, ali da je svojim postupkom htjela dokazati kroz institucije kakva se šteta nanosi Univerzitetu.

- Mene povratak na poziciju dekana ne interesuje. Ja sam htjela i željela spriječiti politizaciju Univerziteta u Tuzli. Presudom Ustavnog suda BiH sam dobila moralnu satisfakciju - istaknula je Odobašić.

Iako je, kako kaže, i sama doživjela nepravdu i bila žrtva politike, redovita profesorica UNTZ Amra Odobašić stava je da Univerzitet u Tuzli izvodi jedne od najboljih kadrova u Bosni i Hercegovini što dokazuju diplome studenata koji dobijaju zaposlenje u struci, kako u našoj zemlji tako i van granica BiH.

Jedino joj je, kako dodaje, razočaranje bio muk akademske zajednice prije tri godine "koja je mirno promatrala političku smjenu dekana i rektora". 

Ministarstvo obrazovanja TK se zasad još nije očitovalo o ovoj presudi Ustavnog suda BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koji su ključni problemi visokog obrazovanja u FBiH?

Bošnjak: Visoko obrazovanje ključno za društvenu povezanost i ekonomski rast

ZDK - Vlada podržava unapređenje materijalnog položaja zaposlenih na univerzitetu u Zenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta