Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 14:03 |

Sprema se reforma obrazovanja u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. rujna (FENA) - Vlada Brčko distrikta na današnjoj sjednici odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH.

Predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović rekao je kako Smjernice predstavljaju najveću reformu u obrazovanju od uspostave Distrikta, a odnose se u prvoj fazi na uspostavu srednjih škola kao javnih ustanova, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Bit zakona je da se omogući što kvalitetnije i učinkovitije obrazovanje u našem sustavu. Ostale smjernice odnose se na izmjenu tehničkih nedostataka postojećeg Zakona kao što su tretiranje godišnjeg odmora nakon opravdane odsutnosti radnika, zatim upisivanje škola u sudski registar, usklađivanje ocjenjivanja za prva tri razreda osnovne škole da bi se opisno ocjenjivanje zadržalo samo u prvom razredu, određivanje službenog početka školske godine i mogućnost produžetka zimskog, a ukidanja proljetnog raspusta", pojasnio je Osmanović.

Vlada Distrikta usvojila je i Prijedlog odluke o kriterijima za realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja, rekonstrukcije porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH.

Voditeljica Pododjela za administrativne, pravne i zajedničke poslove u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Biljana Obrenović izjavila je kako se radi o novom programu koji Odjel do sada nije provodio.

"Za ovu namjenu u proračunu je izdvojeno 500.000 maraka, a pravo na dobivanje ovih sredstava imaju stanovnici Distrikta koji u vlasništvu imaju ili posjeduju stambenu jedinicu koja uslijed oštećenja u ratu ne zadovoljava minimalne stambene uvjete u skladu s utvrđenim standardima", kazala je Obrenović.

Dodala je također kako se mora raditi o stambenoj jedinici koja je postojala prije 1. svibnja 1992. godine i da podnositelj zahtjeva ili članovi njegovog obiteljskog kućanstva nisu do sada bili korisnici donacije dovoljne za osiguranje tih minimalnih stambenih uvjeta.

"Podnositelji zahtjeva također ne smiju imati drugu stambenu jedinicu koja se smatra uvjetnom za stanovanje", kazala je Obrenović.

Usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih osoba koje se žele integrirati na razini lokalne zajednice za 2019. godinu.

"Tu imamo ograničen iznos sredstava u iznosu od 200.000 maraka i nastojat ćemo da što prije za ova dva usvojena programa objavimo javne pozive kako bi se zainteresirane osobe mogle prijaviti", dodala je Obrenović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!