Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 13:30 |

Zdravstveno vijeće razmatralo problematiku mostarskog mulja i gašenja Aluminija

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. rujna (FENA) - Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi (MZRSS) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na sjednici održanoj na inicijativu Udruge "Futura", razmatralo je stanje u vezi s problematikom mulja s mostarskih pročišćivača koje je posljednjih mjeseci predmetom više analiza.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a, Zdravstveno vijeće nema mjerodavnosti po pitanju analize spornog mulja, ali je usvojilo zaključak prema kojem treba urediti zakonsku regulativu kojom će biti definirana klasifikacija otpadnih voda i druga pitanja od značaja za zbrinjavanje te vrste otpada.

Dodaje se kako je Zdravstveno vijeće, u sklopu svojih mjerodavnosti, naložilo fizikalno-kemijske analize vode za piće iz Mostara i svih općina na području HNŽ-a, a ta analiza pokazala je ispravnost svih uzetih uzoraka o čemu je javnost upoznata putem medija.

Zdravstveno vijeće također je razmatralo i aktualnu situaciju vezanu za gašenje tvrtke Aluminij d.d. Mostar sa stajališta utjecaja na zdravstveni sustav.

Podsjeća se da je Aluminij godišnje uplaćivao oko 4,5 milijuna maraka na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, a gašenje te tvrtke moglo bi negativno utjecati na druge gospodarske subjekte koji su poslovali s Aluminijem, što bi se moglo odraziti na dodatno smanjenje prihoda od doprinosa na godišnjoj razini za još oko 1,5 maraka.

Radi se o značajnim sredstvima koja će, zasigurno, utjecati na smanjenje obujma prava pacijenata, upozorili su iz Zdravstvenog vijeća.

S obzirom na najavu štrajka liječnika medicine i stomatologije po pitanju nepoštivanja kolektivnog ugovora, Zdravstveno vijeće razgovaralo je i o povećanju kvalitete usluge u proteklom razdoblju s obzirom na poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih djelatnika, a vezano za poštivanje radnog vremena, smanjenje listi čekanja, pravo na osobno dostojanstvo i drugo.

Zdravstveno vijeće pozvalo je zdravstvene ustanove da sukladno svojim ovlastima obavljaju redovitu kontrolu poštivanja radnog vremena u zdravstvenim ustanovama, a zatraženo je i imenovanje povjerenstva koje će obavljati izvanrednu kontrolu sukladno Pravilniku o radnom vremenu.

Na inicijativu Zdravstvenog vijeća, MZRSS će zdravstvenim ustanovama distribuirati plakate kako bi upoznali pacijente na koji način mogu podnijeti prigovor prema Zakonu o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenta ukoliko nisu zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog ili drugog radnika zdravstvene ustanove, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Bešlić i ostali odbacili optužbe Udruge Futura

Gradonačelnik Mostara odgovorit će na optužbe Udruge Futura

Zdravstveno vijeće: Ukidanje particijapcije ne može biti jamac kontrole trošenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom