Kultura     | 09.09.2019. 12:53 |

Uspostavlja se registar umjetnika i stručnjaka u kulturi u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. septembra (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) će biti uspostavljeni registri umjetnika i stručnjaka u kulturi, najavila je danas entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić.

-Ta evidencija je prvi korak ka uređivanju oblasti i uspostavljanju sistema, koji bi imao za cilj praćenje i analizu rada i doprinosa umjetnika i stručnjaka razvoju kulture u RS- rekla je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pozvala je umjetnike i stručnjake u kuturi da podnesu zahtjev kako bi bili upisani u ta dva dokumenta, koji su zamišljeni kao baza podataka, odnosno, evidencija svih umjetnika i stručnjaka u kulturi koji žive i rade na području tog bh. entiteta.

Istakla je da, kada je u pitanju upis u Registar umjetnika u kulturi, pravo na podnošenje zahtjeva ima fizičko lice koje je državljanin RS, odnosno BiH, ima prebivalište u RS neprekidno u posljednje tri godine i najmanje toliko se bavi umjetničkom djelatnošću, nezavisno od stečenog obrazovanja, te ima kontinuitet obavljanja umjetničke djelatnosti i čija su djela dostupna i javno objavljena. 

Pravo na podnošenje zahtjeva za upis u Registar stručnjaka u kulturi imaju osobe koje su stekle visoko obrazovanje odgovarajućeg obrazovnog profila, kao i da se najmanje pet godina bave stručnom djelatnošću u oblasti kulture i čija su djela dostupna i javno objavljena.

I pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković istakla je da će upisom u Registar stručnjaka i Registar umjetnika posljedično biti promijenjen i način finansiranja određenih aktivnosti.

-Udruženje koje bude okupljalo veći broj umjetnika i stručnjaka moći će da računa na veći iznos sredstava za projekte i programe - navela je Đaković.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Hrvatska: Policija u Ministarstvu kulture po nalogu europskog javnog tužitelja

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta