Ekonomija     | 09.09.2019. 13:43 |

Otovren 17. "Bee fest" Sarajevo 2019.

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) -  Na platou ispred BBI Centra, Trg djece Sarajeva, danas je otvoren tradicionalni, 17. "Bee-fest 2019", najveća internacionalna sajamska manifestacija pčelarstva i pčelarske opreme u BiH. 

U naredna četiri dana predviđeni su brojni sadržaji, koji imaju za cilj unaprijeđenje pčelarstva na ovim prostorima, ali i edukaciju potrošača i konzumenata pčelinjih proizvoda.

Članica direkcije "Bee festa" Samira Katica – Arnautović na otvaranju je kazala da je bez obzira na izuzetno tešku pčelarsku sezonu i ove godine je veliki interes za ovu sajamsku manifestaciju na kojoj učestvuje više od 50 izlagača iz cijele BiH i zemalja regiona, te predstavnika proizvoda iz Velike Britanije i Japana.   

- Sajam je manifestacija koja je svojom pojavom na bh. prostorima unijela neke nove običaje i standarde kada je u pitanju predstavljanje i pčelara, ljekobilja i proizvođača organske hrane. Iz zatvrenih prostora izašli smo na otovrene s ciljem da ove prozvođače približimo onima koji konzumiraju njihove proizvode, a u isto vijeme da njima pružimo priliku da nešto više kažu o svojim proizvodima, za šta su oni dobri, kada i kako ih koristiti i šta  izbjegavati kod tih prirodnih proizvoda. Nakon 17 godina imao situaciju da su Bosanci i Hercegovci itekako svjesni da tebaju konzmirati ljekovito bilje pčelinje proizvode, preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekobilja i organiosku hranu, te da su prepoznali ljude koji to proizvode - kazala je Katica- Aranutović. 

Ona je naglasila da je ova godina u BiH u oblasti pčelarstva nije zadovoljavaju ća, te da je po riječima pčelara najlošija u zadnjih 30 godina. 

- Ono što je sigurno je da med koji je izložen na "Bee festu" ima izvrsnost kvalitete, jer to je ono po čemu je BiH prepoznatljiva u svijetu, na što smo mi itekako ponosni. Obzirom da je ova godina u prozvodnji meda bila sitromašna, neće biti takmičarskog dijela  sajama u smislu izbora najboljeg meda, ali smo u saradnji s našim partnerom - redakcijom "Bh. pčelar" pratili rad pčelara i ove godine smo izabrali nekoliko pčelara koji su zaista zaslužili priznanje i plaketu izvrsnosti - izjavila je Katica - Arnautović.  

Ove godine plakete "Šampion pčelarstva" biće dodjeljene Dini Haračiću iz Sarajeva, Bojanu Neškoviću iz Bijeljine, Elviru Šehiću iz Bihaća, Pčelarskoj porodici Bauk iz Drvara, te Nedžadu i Sabaheti Mulabdić iz Žepča.

Tematski fokus ovogodišnjeg sajma, posebno je stavljen na sve teže uslove pčelarstva ne samo u BiH, nego i u svijetu. U tom smislu planirani su okrugli stolovi, stručna predavanja, prezentacije, kao i  posjete pčelinjacima.

Sajam se zatvara 12. septembra. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo