Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 12:59 |

Akcija protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, uhašeno pet osumnjičenih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH provode aktivnosti u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, u sklopu kojih je uhapšeno pet osumnjičenih osoba.

Akcija se realizira u okviru međunarodne operacije, uz potporu EUROPOL-a, a u zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija sudjeluju i partnerske institucije Hrvatske.

U okviru akcije kodnog naziva “River” u više gradova na sjeveru BiH, provedene su aktivnosti lišenja slobode i pretresa ukupno pet osumnjičenih osoba, koje se terete za kaznena djela organiziranja skupine ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Osobe koje su lišene slobode su pod intenzivnom istragom Tužiteljstva BiH i Granične policije, a osumnjičene su da su se tijekom 2019. godine bavili organiziranim krijumčarenjem migranata iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Aktivnosti pretresa i lišenja slobode realiziraju se na području Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada i drugih mjesta.

Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni imali kontakte sa osobama sa područja Srbije, Hrvatske i Slovenije, te da su za visoke novčane iznose, u više navrata, vršili krijumčarenje više skupina od po nekoliko desetina ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, dalje na područje R Hrvatske, R Slovenije i drugih zemalja EU.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, a nanosili štetu navedenim državama u vidu nezakonitih migracija i problema prouzročenih ilegalnim migracijama.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga odlučiti o predlaganju mjera za određivanje pritvora i drugim aktivnostima u predmetu.

Akcija kodnog naziva “River”, predstavlja koordiniranu međunarodnu operaciju više zemalja u borbi protiv ilegalnih migracija na području Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo