Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 11:33 |

Počela konferencija 'Gradimo mostove širom svijeta'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) – Evropska konferencija za izgradnju mira „Gradimo mostove širom svijeta“, koja je počela danas u Sarajevu, ima za cilj jačanje zajednice i doprinos socijalnoj koheziji i povjerenju u državama istočne i srednje Evrope.

Učesnici konferencije iz BiH, regije i Evrope, Bliskog istoka, razmijenit će iskustva i znanja o metodama koje su najučinkovitije u domenu razvoja lokalnih zajednica izgradnji mira i suživota.

Tokom posjete Americi, Aida Brdar iz Udruženja Narko-ne, koje je organizator konferencije, naučila je različite metode rada u zajednici, te su razvili i model 'jednakopravnost u zajednici' koji će podijeliti sa učesnicima konferencije.

- Cilj je povezivanje ključnih aktera u zajednici, građana i predstavnika institucija, da se svi zajedno okupe, identificiraju problem i iznađu zajednička rješenja, te urade projekt i dostave institucijama koje bi odobrile i implementirale – kazala je Brdar.

Voditelj konferencije, direktor i osnivač The River Phoenix Center for Peacebulding Jeffrey Weisberg vjeruje u mir, izgradnju povjerenja, te da se konflikti mogu mirnim putem riješiti.

Kao primjer je naveo da u američkom društvu postoje podjele i nepovjerenje, „mladi ne vjeruju policiji i policija ne vjeruje mladima“. Stoga su razvili metodu 'dijalog između policije i mladih', i kroz cjelodnevni dijalog te dvije grupe pokušavaju izgraditi međusobno povjerenje.

- Mi smo razvili četiri načina rada, a jedan od njih je i socijalno emocionalno učenje, putem kojeg mladi prije svega upoznaju sebe kako bi se mogli nositi sa procesom odrastanja, aktivnog djelovanja u društvu, zajednici – kazao je Weisberg.

Zato je intencija konferencije u Sarajevu, dodao je, da pozitivne i uspješne metode prenesemo učesnicima, koji će ih implementirati u svojim zajednicama, a mi ćemo se truditi da ih podržimo u tom procesu.

Konferencija će na kraju rezultirati zajedničkim projektom koji će u budućnosti biti implementiran kao velika mreža srednje i istočne Evrope.

Suorganizatori konferencije koja će trajati do 12.septembra su i The River Phoenix Center for Peacebulding (SAD) i Youth for Global Progress (Ukrajina).

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Trening za predstavnike vlasti o prevenciji ovisnosti

Interkulturalni kreativni tjedni u Novom Travniku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'