Svijet     | 09.09.2019. 10:54 |

TV duel između 26 kandidata uoči izbora u Tunisu prenosi 31 tv i radio stanica

FENA Internet

TUNIS, 9. septembra (FENA) - Danima prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Tunisu, ova zemlja održava tri noći zaredom debate između kandidata, koje prenose televizijske stanice, što je rijedak događaj u arapskom svijetu.

Televizijski duel između 26 kandidata, počevši od subote, smatra se vrhuncem i tačkom preokreta u tuniskoj politici uoči izbora koji će biti održani u narednu nedjelju, piše AFP. 

Nazvan "Put u Kartagu: Tunis bira", program će biti emitovan na 11 TV kanala, od kojih su dva javna i na oko 20 radio stanica.

U prvoj debati, koja je trajala sat i po, a koja je emitovana u subotu navečer, učestvovali su neki od najpopularnijih kandidata, od kojih su dvojica, Abdelfattah Mourou iz vjerski inspirisane stranke Ennahda i strastveni sekularista Abir Moussi, vodili žestoku raspravu.

Bilo je i jedno prazno mjesto koje je bilo rezervisano za kandidata Nabila Karouija, kontroverznog medijskog mogula. On nije mogao učestvovati u debati jer je pritvoren zbog optužbi za pranje novca.

Organizatori su razmatrali da li će on učestvovati u raspravi telefonom iz svoje ćelije, a hoće li ili neće moći, odlučit će nadležni sud.

- Večeras sam lišen svog ustavnog prava da govorim pred narodom Tunisa. Usuđuju se pričati o demokratskim i transparentnim izborima uprkos odsustvu osnovnih principa jednakih prilika - napisao je Karoui na Twitteru.

Na sceni, koja je u studiju  TV kuće Wataniya, kandidati su postavljeni u polukrug s dva novinara moderatora u sredini.

Novinari postavljaju pitanja koja su ranije odabrana, a nasumično su dodijeljena kandidatima u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Kandidati desnog centra i Zelenih favoriti na predsjedničkim izborima u Finskoj

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije