Bosna i Hercegovina     | 07.09.2019. 15:24 |

Obilježena godišnjica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 7. rujna (FENA) - Svečana akademija u povodu godišnjice Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne održana je u subotu u Orašju. 

 "Ponos koji mi stalno iskazujemo ništa drugo nije nego poštivanje vrijednosti Domovinskog rata, dostojanstvo svakog branitelja Hrvatskog vijeća obrane i ponos da smo bili dio jednog vremena i prostora koji je obilježila i Hrvatska zajednica i Hrvatska republika Herceg Bosna i Hrvatsko vijeće obrane sa svim svojim sastavnicama kako bi mi danas mogli u jednom dijelu Posavine, zemljopisno govoriti da smo svoj na svome", kazao je na svečanosti predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

 "Moramo s ponosom pratiti naš integritet i djelovanje kroz ovu udrugu, ali i sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, izgraditi integritet hrvatskog bića u Bosni i Hercegovini. Ponosnog, jednakopravnog, konstitutivnog naroda koji želi kroz svoje legitimno predstavljanje dati puni doprinos da BiH funkcionira kroz uređeno društvo", naglasio je.

 "Dali smo puni doprinos i danas možemo biti svoj na svome i nikada nećemo posustati u traženju rješenja kako to do kraja implementirati na isti način ovdje u Orašju i u Vitezu i u Širokom Brijegu i Ravnom i Neumu", istaknuo je Čović.

 Naglasio je promišljanje Hrvatskog narodnog sabora, poručivši kako "ne postoji ništa što danas više iritira političke moćnike koji bi drugačije uredili BiH po mjeri jednog čovjeka, po mjeri jednog naroda, od ovog okupljanja hrvatskog političkog bića".

 "Zbog toga vas pozivam da uistinu zajedno i naša Katolička crkva i naše zdravstvene, kulturne i sve druge institucije, gospodarstvenici, političko djelovanje osmislimo na način da možemo s ponosom govoriti da smo Hrvati, da je ovo naša domovina, da želimo u njoj živjeti, baštiniti sve vrijednosti i biti ponosni na vrijeme Domovinskog rata", zaključio je Čović. 

 Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne Lazar Martinović kazao je kako je današnje okupljanje u Posavskoj županiji u Orašju, svjedočanstvo zajedništva koje ta udruga njeguje, ali i suradnja s ostalim udrugama HVO-a.

 "Doprinos članova Udruge u Domovinskom ratu, potvrđen dobivenim odličjima, obvezuje nas da zajedno s drugim radimo na zaštiti digniteta i uloge Hrvatskoga vijeća obrane u Domovinskom ratu u BiH", kazao je Martinović.

 Istaknuo je kako je Udruga zajedno s ostalim udrugama HVO-a, provodeći aktivnosti na zaštiti digniteta Domovinskog rata, jedan od inicijatora i osnivač Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Zaklade za pružanje pomoći hrvatskim braniteljima.

 "Svjedoci smo nastojanja sljedbenika jugoslovenske ideologije u Republici Hrvatskoj da se kompromitira ideja hrvatske državne neovisnosti. U Bosni i Hercegovini, svjedoci smo kako se na sličan način od sljedbenika velikobošnjačke političke ideologije, kontinuiranom medijskom kampanjom nastoji kompromitirati, kako ideju političke autonomije Hrvata u BiH, tako i političku ideju ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, na što nikako nećemo pristati", izjavio je  Martinović u svom obraćanju i poručio da će Udruga i dalje nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo hrvatskog naroda s ostalim udrugama i jačati politički subjektivitet.

 Na skupu se obratio i predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić koji je iskazao zadovoljstvo sudjelovanjem na godišnjici te poručio kako će županijska vlada, sukladno svojim zakonskim ovlastima, učiniti sve kako bi se prava hrvatskih branitelja, pogotovo zapovjednika, popravila.

 Obljetnici je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomeniku u Orašju. Vijence i svijeće položili su izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, izaslanstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB i izaslanstvo Oružanih snaga BiH HVO, priopćio je HDZ BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!