Bosna i Hercegovina     | 07.09.2019. 13:20 |

Nove prostorije Društva Slovenaca 'Triglav' otvorene u Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.septembra (FENA) - Nove prostorije Društva Slovenaca  „Triglav“ otvorene su danas u Banjoj Luci.

Slovenački ministar za dijasporu Petar Česnik naglasio je da njegova zemlja pridaje veliki značaj svojim ljudima koji žive izvan Slovenije.

-Radujemo se saradnji sa našim ljudima u Banjoj Luci, koji su integralni dio ovog društva i na najbolji način doprinose njegovom razvoju – kazao je Česnik.

Zahvalio je Gradu Banja Luka na podršci koju pruža slovenačkoj zajednici.

-Nadam se da će ova naša saradnja potrajati dugo, a posebno bih se zahvalio svima na veoma srdačnoj dobrodošlici koju ste nam priredili. Mi ovdje imamo i školu slovenačkog jezika za one koji su zainetersovani da ga uče – istakao je Česnik.

Svečanom otvaranju obnovljenog prostora prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, koji je zahvalio Društvu Slovenaca „Triglav“ koje na različite načine doprinosi razvoju i prosperitetu tog grada.

-Kroz različite aktivnosti, oni provode oko 50 projekata koji jačaju veze našeg grada ali i Republike Srpske sa Slovenijom. Također, imamo ozbiljne privredne subjekte iz Slovenije koji posluju u Banjoj Luci, a veoma značajan doprinos Društvo Slovenaca daje i kroz saradnju u oblastima kulture i sporta – rekao je u svom obraćanju Srđan Amidžić.

Otvaranju prostora, koji je Grad dodijelio Društvu Slovenaca „Triglav“, prisustvovala je i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo