Svijet     | 07.09.2019. 11:48 |

Izraelska vojska ubila dvojicu palestinskih tinejdžera

FENA Internet

RAMALA, 7. septembra (FENA) - Izraelska vojska ubila je dvojicu palestinskih mladića tokom protesta nazvanog Povorka za povratak u Pojasu Gaze u petak, a na desetine je povrijeđeno.

Ubijeni su 14-godišnji Haled al-Rabai i 17-godišnji Ali Al-Aškar, a u protestima je povrijeđeno 70 demonstranata, od kojih je 38 zadobilo povrede od bojeve municije, piše palestinska novinska agencija Wafa.

Glasnogovornik izraelske vojske nije komentarisao ubistva tinejdžera, ali je rekao da su trupe koje čuvaju granicu bile suočene sa više od 6.000 demonstranata na više tačaka duž ograde, od kojih su neki bacali eksplozivne naprave i Molotovljeve koktele.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija Nikolaj Mladenov u tvitu je opisao ubistvo dvojice palestinskih tinejdžera kao "užasan čin" i pozvao Izrael da "bolje procijeni upotrebu sile, i da upotrebu smrtonosne sile koristi samo kao krajnje sredstvo i samo kao odgovor na neposrednu prijetnju smrću ili teških povreda."

Citirao je američkog državnog sekretara Mikea Pompea rekavši kako će takozvani sporazum stoljeća biti objavljen za nekoliko sedmica. Također je rečeno da su Palestinci pozdravili ostavku specijalnog izaslanika SAD-a na Bliskom Istoku Jasona Greenblatta

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo