Bosna i Hercegovina     | 07.09.2019. 10:50 |

Mreža za izgradnju mira: Povorka ponosa prilika da se trenutno stanje promijeni

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Mreža za izgradnju mira u saopćenju za javnost poziva građane da se pridruže Bh. povorci ponosa, koja će biti održana sutra u Sarajevu.

- Bh. povorka ponosa, koja će se održati u Sarajevu 8. septembra, je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba (LGBTIQ) kojom se zahtijeva jednak pristup javnom prostoru kao svim ostalim građanima. Da kao svi ostali, LGBTIQ osobe mogu slobodno živjeti svoje identitete bez straha od mržnje, nasilja, odbacivanja i diskriminacije - navodi se.   

U saopćenju naglašavaju da se 'LGBTIQ osobe svakodnevno suočavaju sa uskraćivanjem i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava'.

- Onih prava koje ostatak društva uzima kao datost, kao nešto što svi imaju i u čemu uživaju bez mnogo razmišljanja. LGBTIQ osobe su prisiljene na skrivanje da ne bi bile izložene diskriminaciji, uvredama, otkazu, odbacivanju u porodici, na radnom mjestu, u okruženju, te strahuju od verbalnog, psihičkog i fizičkog nasilja svaki put kad iskažu svoj identitet - navodi se.

Mreža za izgradnju mira navodi da je 'BiH jedina država regije, u kojoj dosad nije održana povorka ponosa'.

- Povorka ponosa prilika je da se trenutno stanje promijeni, da se javnost upozna s diskriminacijom i nasiljem s kojim se suočavaju LGBTIQ osobe, te da se pošalje jasna poruka o različitosti, ljubavi, ali i zahtjevi za jednakošću, slobodom i ravnopravnošću. Mreža za izgradnju mira poziva građane_ke da se pridruže Bh. povorci ponosa - navodi se.    

U saopćenju za javnost podsjećaju da je 'Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 186 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a zalaže se za povećanje sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mreža za izgradnju mira poziva one koji imaju saznanja o nestalim osobama u BiH da to otkriju

Povorka ponosa danas u Sarajevu

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana