Magazin     | 07.09.2019. 09:19 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. rujna (FENA) - 

- 1737. Rođen Luigi Galvani, talijanski liječnik i fizičar, koji je 1789., vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet.

- 1776. Američki Kontinentalni kongres uveo je službeni naziv države Sjedinjene Američke Države umjesto Ujedinjene kolonije.

- 1828. Rođen Lav Nikolajevič Tolstoj, ruski pisac, jedan od velikana svjetske književnosti, autor romana "Rat i mir" i "Ana Karenjina". Zbog kritičkog odnosa prema društvu i crkvi, dolazio je u sukob s vlastima, a Ruska pravoslavna crkva ga je 1901. godine ekskomunicirala.

- 1901. Umro Henri de Toulouse-Lautrec, francuski slikar i grafičar, majstor litografije, slikar boema, atmosfere i likova iz pariškog noćnog života na kraju 19. stoljeća.

- 1911. Britanski poštanski ured odaslao je prvu poštu zrakoplovom a do dvadesetih godina već su mnoge zemlje koristile tu još jednu vrijednu prednost zrakoplova.

- 1948. Nakon povlačenja sovjetske vojske, na sjeveru Korejskog poluotoka proglašena je Narodna Demokratska Republika Koreja s glavnim gradom Pjongjangom.

- 1971. Izdan je slavni album "Imagine" još slavnijeg Johna Lennona. Naslovna skladba postala je Lennonov znak prepoznatljivosti, a napisana je kao molba za mir u svijetu. I danas je jedna od najznačajnijih pjesama ikad napisanih.

- 1976. Umro Mao Ce-tung, kineski revolucionar i državnik, jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti bio njezin neprikosnoveni lider.

- 1985. Rođen Luka Modrić, hrvatski nogometaš, dobitnik brojnih svjetskih priznanja i počasti zbog kojih se smatra najboljim hrvatskim sportašem svih vremena, ali i jednim od najnagrađivanijih nogometaša 21. stoljeća.

- 1991. Tadžikistan proglasio neovisnost od SSSR-a.

- 1996. U tajfunu koji je pogodio priobalna područja ekonomski najrazvijenije kineske provincije Guangdong poginulo je više od 130 ljudi, a tisuće ozlijeđeno.

- 2001. Na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, u mandatu od pet godina, pobijedio je Aleksandar Lukašenko.

- 2002. Viši sud u Bijelom Polju osudio je Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca na 15 godina zatvora, zbog učešća u otmici i likvidaciji 20 putnika, uglavnom Bošnjaka, iz vlaka na pruzi Beograd - Bar u stanici Štrpci u veljači 1993.

- 2003. Umro Edward Teller, američki znanstvenik, jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu Manhattan, koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tijekom Drugog svjetskog rata.

- 2007. Umro Zoran Tadić, hrvatski filmski kritičar, redatelj i pedagog, rođen u Livnu u BiH. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih filmskih redatelja, a film "Ritam zločina" njegov je dugometražni prvijenac, ujedno i njegov najuspjeliji i najpoznatiji rad.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana