Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 12:40 |

Održana Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka

FENA Saopćenje

NEUM, 6. rujna (FENA) - Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka, koja je među ostalima okupila direktore deset katastarskih agencija zapadnog Balkana, njihove suradnike, predstavnike donatora i druge, održana je u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Neumu od 4. do 6. rujna, priopćio je u petak Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Direktor Federalne uprave Željko Obradović kazao je kako je ovo jedna od najuspješnijih regionalnih konferencija koje se održavaju godišnje, a koja je organizirana po uzoru na slične konferencije u skandinavskim zemljama.

"Bitno je napomenuti da smo ovim okupljanjem skrenuli veliku pozornost svih razina i subjekata koji se bave prostornim podacima, a uz to, ovogodišnji gosti su nam bili i čelnici Eurogeographicsa, najjače organizacije u Europi koja okuplja sve geodetske i agencije koje se bave prostornim podacima", ocijenio je Obradović.

Ono što ovu konferenciju čini zanimljivom, ističe, je to da su svi direktori agencija iz regije prezentirali svoje aktivnosti na području evidencije nekretnina i strukture prostornih podataka.

"Sigurni i pouzdani podaci o nekretninama su osnovica za gospodarstvo u jednom društvu općenito", naglasio je Obradović. 

Inače, u tri sesije prezentacije su održali predstavnici katastarskih i kartografskih agencija, te međunarodnih organizacija i projekata prezentacije, a održan je i niz sastanaka s predstavnicima donatora i međunarodnih asocijacija.

Predstavnici deset katastarskih i kartografskih agencija zapadnog Balkana u okviru Konferencije potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji u području katastra, topografske izmjere i kartografije, geodetskih mreža i infrastrukture prostornih podataka.

Svrha Memoranduma je jačanje suradnje i razmjena informacija, izgradnja institucionalnih kapaciteta i mreže regionalne suradnje, zajednički pristup fondovima Europske unije i drugim financijskim i donatorskim organizacijama, kao i upravljanje projektima regionalne važnosti, organizacija simpozija, radionica i međunarodno promicanje projekata zajedničke suradnje.

U tom cilju bit će utemeljen stalni tehnički odbor čiji je Poslovnik o radu sastavni dio Memoranduma, a agencije potpisnice imenovat će odgovorne osobe zadužene za provedbu odredbi Memoranduma.

Osim već navedenih, ova Konferencija okupila je i predstavnike Svjetske banke, geodetskih uprava Švedske, Norveške i Nizozemske, Eurogeographicsa, UNGGIM, CLGE i druge.

Naredna Regionalna konferencija održat će se 2020. godine u Sloveniji, a u organizaciji Geodetske uprave Slovenije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Energetski samit: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Nikšić i Jurković posjetili Dom zdravlja Neum: Naglašen nastavak suradnje i zajedničko djelovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu