Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 12:44 |

Obuka za buduće istraživače velikih zvijeri u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Na obuci za buduće istraživače velikih zvijeri (medvjeda, vuka i risa), koja je održana krajem augusta na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ učestvovalo je 15 mladih stručnjaka iz cijele BiH. 

Obuku su organizirali Centar za životnu sredinu i njemačka fondacija EuroNatur pod pokroviteljstvom Bernd Thies fondacije iz Švajcarske. 

- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo dobili prijave 65 kvalifikovanih mladih ljudi iz cijele BiH koji su pokazali zainteresovanost za usavršavanje u ovoj specifičnoj oblasti. Nažalost, broj učesnika je bio ograničen, pa nisu svi mogli da budu dio obuke, ali je ohrabrujuća činjenica ovako veliko interesovanje - kazala je Aleksandra-Anja Dragomirović, koordinatorica projekta „Izgradnja kapaciteta stručnjaka za velike zvijeri u BiH“ u Centru za životnu sredinu putem koga se realizovala ova aktivnost.

Napomenula je da je istraživanje velikih zvijeri nedovoljno zastupljeno u našoj zemlji, iako je područje BiH u evropskim okvirima veoma bogato ovim vrstama faune. Sama disciplina istraživanja velikih zvijeri nije izdvojena u našim studijskim programima, već je dio širih naučnih oblasti.

 - Kada smo prepoznali potrebu za istraživačima koji bi se opredijelili za ovu oblast odlučili smo da uz pomoć partnera organizujemo sedmodnevnu obuku uz učešće domaćih i međunarodnih predavača. Na jednom mjestu smo okupili ekologe, biologe, šumare, lovce i veterinare koji su razmijenili znanja i iskustva - istakla je Dragomirović.

 Polaznici su primili certifikate o završenoj obuci, a u narednom periodu očekuje se i njihovo uključivanje u buduće  projekate i istraživanja koja se bave velikim zvijerima u BiH, a vrlo izvjesno u projekat „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“ koji sprovodi Centar za životnu sredinu, najavila je Dragomirović, saopćava Centar za životnu sredinu .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Obuka za policijske službenike MUP-a ZDK uz podršku OSCE-ove misije u BiH

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo