Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 12:37 |

KS-Ministarstvo i UNDP/UNEP u realizaciji aktivnosti zaštite prirode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo dala je, na jučerašnjoj sjednici, saglasnost na Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo - Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Radi se o saradnji u oblasti zaštite prirode kroz projekt 'Podrška UNEP/GEF portfoliju' i aktivnost 'Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini'.

U okviru projekta planirana je izrada studije valorizacije dvije prirodne cjeline - Misoča i Čemerska planina, koje se odlikuju značajnim hidrološkim, biološkim i drugim prirodnim vrijednostima.

- Na tom području godinama nisu rađena terenska istraživanja, u svrhu valorizacije - naglašava se.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović kaže da je, u okviru projekta, planirana i priprema planova radi upravljanja posjetama Spomeniku prirode Vrelo Bosne, te zaštićenim pejzažima Trebević i Bijambare koji svake godine bilježe povećan broj posjetilaca.

- Planovi bi trebali odrediti, između ostalog, i koliki je maksimalan mogući broj posjetilaca a da ne dođe do negativnog utjecaja na postojeće prirodne resurse i okoliš u cjelini -  istakao je, saopćila je Press služba KS.  

Sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti osigurali su to ministarstvo i UNDP.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je podršku u pogledu integralne zaštite obje prirodne cjeline i provođenja zaštite, u kontekstu federalnog Zakona o zaštiti prirode.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana