Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 11:19 |

Crnadak i Lajčak o stanju u BiH i regionu te procesu formiranje nove EK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici razgovarao je jutros u Bratislavi sa slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OSCE-a.

Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za provođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Kako je navedeno u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Crnadak je istakao da nakon jučerašnjeg "definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje da vode ovaj proces". On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Ministar vanjskih poslova BiH pozvao je Lajčaka da evropske strukture koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. Ministar je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcionisanja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tokom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OSCE-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Ministar Crnadak naglasio je potrebu što bržeg provođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

U Beogradu u srijedu susret Lajčaka i Vučića

Beograd: Danas susret Lajčaka i srpskog predsjednika Vučića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'