Svijet

Južnokorejski premijer Lee pozvao na obnavljanje razgovora između DPRK i SAD-a

Internet, Trupm i Kim u Panmunjomu /Foto: Arhiva/Xinhua

SEUL, 6. septembra (FENA) - Južnokorejski premijer Lee Nak-yon pozvao je u četvrtak na brzo obnavljanje razgovora između Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) i Sjedinjenih Država kako bi se postigao trajni mir na Korejskom poluotoku.

Lee je to istaka  u Seulu na ceremoniji otvaranja regionalnog foruma o sigurnosti, koji je okupio vojne dužnosnike i stručnjake iz oko 50 zemalja i pet međunarodnih organizacija.

Lee je rekao da će na uspostavu trajnog mira na poluotoku uticati pregovori DPRK-a i Sjedinjenih Država, izrazivši želju za brzim obnavljanjem  dijaloga dvije države na radnoj nivou, prenosi Xinhua.

Napomenuo je da su se dvije Koreje i Sjedinjene Države od prošle godine potrudile pronaći put ka denuklearizaciji poluotoka , te  da iako još nisu postignuti povoljni ishodi, tri su strane  u dijalogu da pronađu rješenje.

Vrhovni vođa DPRK Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump sastali su se krajem juna u međukorejskom pograničnom selu Panmunjom, složivši se da će započeti razgovore na radnom nivou za denuklearizaciju poluotoka.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.