Kultura     | 05.09.2019. 20:48 |

U Sarajevu svečano otvoreno sedmo izdanje 'Juventafesta'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“ svečano je otvoren večeras u Sarajevu.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, koje slavi mlade i njihove različitosti, održava se od 5. do 9. septembra, a okupilo je više od 120 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Obraćajući se sudionicima prigodne svečanosti u sarajevskom Pozorištu mladih, direktorica Juventafesta Jasna Diklić je istaknula kako dramska umjetnost daje neograničenu slobodu ličnosti.

- Umjetnik osjeća potrebu da spriječi svaku proizvoljnost i odbija svaku slučajnost - kazala je Diklić, navodeći kako glumci igraju slike zamišljenog svijeta koji liči na stvarnost, a nije stvarnost.

Naglasila je kako umjetnik treba da artikulira svijet oko sebe i da nudi nove kreativne svjetove, izražavajući dobrodošlicu sudionicima Festivala i pozivajući ih da ponude vlastite ideje i razmišljanja - istinski i otvoren osjećaj kreativnosti, te da svoje probleme i vlastito viđenje svijeta izraze baš u teatru.       

- Vaše vrijeme je vrijeme cijelog svijeta. Budite hrabri i nemojte odustajati - kazala je Diklić, proglašavajući sedmo izdanje Juventafesta otvorenim.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu priznanja/zahvalnice dugogodišnjoj selektorici festivalskog programa Asji Krsmanović, nakon čega je uslijedilo izvođenje predstave "Romeo i Julija", koju na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta Dadov iz Beograda.

Aktuelna selektorica Festivala Emina Omerović kazala je uoči ceremonije otvaranja kako Juventafest nastavlja misiju povezivanja mladih te predstavlja priliku za međusobnu razmjenu iskustava i problema koji ih opterećuju.

Podsjetila je kako će ovogodišnja selekcija publici ponuditi šest stilski i žanrovski raznolikih predstava, koje kritički preispituju društvo i ulogu pojedinca u njemu, s fokusom na društveno angažiran pristup različitim temama i pitanjima.

Umjetnički direktor Omladinskog pozorišta Dadov i reditelj predstave „Romeo i Julija“ Vladan Đurković novinarima je kazao kako peti put gostuje u sklopu Juventafesta, te da predstava kojom je otvoreno sedmo festivalsko izdanje predstavlja inovativno, svježije čitanje Shakespearovog komada.

- 'Romeo i Julija' je u drugačijem ruhu, nego što je publika navikla. Predstava je prebačena u današnje vrijeme i njeni protagonisti su pripadnici subkulture, tako da je na jedan zanimljiv i potpuno drugačiji način transformirana u savremeni mjuzikl koji je privukao pažnju publike - kazao je Đurković.      

Kako je najavljeno, na sedmom Juventafestu bit će odigrano ukupno šest predstava - po dvije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Istovremeno, u sklopu Festivala bit će održan i niz radionica za mlade, profesore i voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će vlastitim sudjelovanjem u sklopu četiri radionice (lutka, maska, ples, muzika) obogatiti sadržaj ovogodišnjeg izdanja.

Rezultat je to saradnje Juventafesta i Udruženja 'Život s Down sindromom FBiH', kojom se  promoviraju inkluzija i buđenje empatije među mladima.

Juventafest je tokom godina postojanja okupio više od 2.000 sudionika. Na Festivalu su dosada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz 13 zemalja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo