Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 16:50 |

Centrotrans nastavlja voziti u Starom Gradu, Kanton mora preuzeti obaveze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Općinsko vijeće Stari Grad u Sarajevu usvojilo je odluku kojom je odobreno kompaniji Centrotrans Eurolines refundiranje troškova javnog gradskog prijevoza na području općine, koji taj prijevoznik obavlja od novembra prošle godine, saopćeno je iz Starog Grada.

Zahvaljujući tome, Centrotrans će nastaviti prijevoz građana u padinskim dijelovima Starog Grada i neće doći do djelimične ili potpune obustave nerentabilnih linija.

Predlagač ove tačke dnevnog reda bio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, a u interesu građana Starog Grada, kako se ne bi ponovila situacija od ranije kad su građani mjesecima, pa i godinama bili uskraćeni za kombi prijevoz.

Problem je riješen u novembru prošle godine uvođenjem novog prijevoznika na kombi linijama u padinskim dijelovima Starog Grada, no kako na tim linijama putnici mogu koristiti i mjesečne kupone drugih prijevoznika, što Centrotransu dosad nije bilo refundirano, većina linija nije profitabilna.

Na sjednici Općinskog vijeća, generalni direktor Centrotransa Safudin Čengić je rekao da su anketiranja putnika u Starom Gradu pokazala da su zadovoljni uslugom i da su im na prvom mjestu redovnost, urednost, cijena karte i broj polazaka. Ipak ne postoji javni kombi prijevoz u padinskim dijelovima koji je isplativ nego je uvijek sufinansiran od onog čija je to obaveza.

Svi su saglasni u tome da je javni prijevoz obaveza Kantona Sarajevo te je u tom kontekstu Vijeće danas, uz usvajanje odluke o refundiranju sredstava u iznosu od 400.000 KM, donijelo i zaključak koji će biti upućen Vladi Kantona. U zaključku je navedeno da Općina Stari Grad nije u mogućnosti da u narednim godinama osigura sredstva za javni prijevoz te se zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da ubuduće ‘pokriva’ troškove javnog prijevoza u Starom Gradu, u skladu sa zakonskim obavezama ili da potrebna sredstva doznači Općini Stari Grad koja bi tim sredstvima plaćala javni prijevoz građana.

Čengić je iznio podatke da je Vlada Kantona Sarajevo angažovala agenciju koja vrši ispitivanje stanja i da se do kraja mjeseca očekuje finalna verzija o javnom prijevozu u Kantonu. Njegova očekivanja su da Kanton preuzme obavezu plaćanja javnog prijevoza te da se uvede jedinstven tarifni sistem.

Stanovnici Starog Grada i dalje će imati redovan kombi prijevoz na linijama: Latinska ćuprija - Jarčedoli, Latinska ćuprija - Hošin brijeg, Baščarsija - Vratnik, Baščaršija – Mihrivode, Latinska ćuprija - Komatin, Vijećnica - Brusulje, Baščaršija - Sedrenik i Latinska ćuprija (Skenderija) - Širokača.

Općinsko vijeće Stari Grad na današnjoj sjednici usvojilo je i sve ostale tačke predložene dnevnim redom, saopćeno je iz te općine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Centrotrans - Prodaja kupona i dopuna elektronskih kartica od 1. aprila

Centrotrans - Od 1. januara redovna noćna linija na relaciji Baščaršija - Vogošća

Centrotrans - Od sutra autobuska linija Vijećnica - Bjelašnica

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana