Ekonomija     | 07.09.2019. 09:43 |

Ganić: Obaveze po sudskim presudama ugrožavaju budžetsku stabilnost ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. septembra (FENA) - Prema informacijama iz Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona, u prvoj polovini 2019. godine ukupni prihodi su ostvareni sa 94 posto u odnosu na planirane, zbog čega u potpunosti ne možemo biti zadovoljni punjenjem budžeta, izjavio je u razgovoru za Fenu kantonalni premijer Mirza Ganić.

Piše: Vehid Begunić

- Međutim, očekujemo nešto veće prihode u drugoj polovini godine, tako da se nadam da ćemo do kraja godine ispuniti budžetski plan. Svakako, bit će potrebe za blagovremenim izmjenama i dopunama budžeta radi usklađivanja prihoda i rashoda, kao i provođenja odluka o preraspodjelama i to planiramo uraditi na jesen - kazao je on.

Na press-konferenciji povodom 100. dana Vlade ZDK premijer je istakao kako su dugovi prema budžetskim korisnicima, po izvršnim sudskim presudama, a koji s kamatama dosežu iznos od oko 325 miliona KM, "omča oko vrata ZDK-u".

Ganić upozorava da obaveze po izvršnim sudskim presudama zaista prijete budžetskoj stabilnosti i likvidnosti.

- To je ujedno i najveći izazov sa kojim se suočila ova vlada. Ministarstvo finansija priprema akcioni plan, a trenutno se radi na utvrđivanju vremenskog okvira u kojem bismo trebali izmiriti obaveze, koje se, podsjetiću vas, gomilaju od 2004. godine. Ubrzo bi se o planu trebali izjasniti Vlada i Skupština. Akcioni plan će biti usklađen sa realnim finansijskim mogućnostima, jer moramo voditi računa o svim ustavnim i zakonskim obavezama kantona, tako da očekujemo razumijevanje svih strana. Problem koji je nastajao godinama ne može se riješiti preko noći, tako da će, ako uspijemo riješiti ovo pitanje, to sigurno biti jedan od najvećih uspjeha ove vlade - rekao je on.

ZDK je godinama bh. regija koja je lider u izvozu, pogotovo u metalskom i sektoru peradarstva. 

Ganić kaže da je Vlada različitim mjerama podsticaja pokazala da je posvećena unapređenju poslovnog ambijenta i jačanju konkurentnosti kompanija. Još sredinom prošle decenije Vlada je pokrenula programe kao što je regresiranje administrativnih troškova kod pokretanja biznisa i registracije preduzeća, regresiranje kamata na investicijske kredite, podsticaj za izgradnju novih pogona i zapošljavanje, uvođenje standarda kvaliteta, jačanje kapaciteta u turizmu...

- Mnoge od ovih programa realiziramo i danas. Za subvencije poslovnim subjektima u 2019. smo planirali 2,4 miliona KM, a na ovaj način želimo vratiti privredi dio sredstava koja preduzeća izdvajaju prema državi. Fokusirani smo i na razvoj poslovnih zona kao mjesta za obrt kapitala i rezultati su vidjivi na terenu. Samo ove godine smo za poslovne zone izdvojili 1,2 miliona KM. Metalski sektor je i u bivšoj državi bio izuzetno razvijen, a samim tim veoma značajan za bh. ekonomiju. U našem kantonu djeluju neke od perjanica metalne industrije, a najznačajniji je ArcelorMittal Zenica na koji je naslonjen veliki broj malih i srednjih preduzeća ne samo iz ZDK, nego iz cijele BiH. Mnoge ove kompanije su proteklih godina koristile naše podsticaje, tako da njihov uspjeh dijelom smatramo i uspjehom vlade. Nažalost, određen broj kompanija metalne industrije nije preživio tranziciju vlasništva i promjene na tržištu, ali ćemo u narednom periodu pokušati da kapacitete metalne industrije koje je moguće pokrenuti, u saradnji sa Vladom FBiH, stavimo u funkciju namjenske industrije - kaže premijer Ganić.

U sektoru peradarstva ZDK je također lider, a u kantonu djeluju dva najveća proizvođača pilećeg mesa u BiH - "Madi" Tešanj i "Ovako" Visoko, ali i veliki broj manjih farmi i pogona.

- Kroz razne podsticaje za proizvodnju i preradu omogućili smo jačanje ovog sektora, izgradnju novih kapaciteta, a samim tim i zapošljavanje. Otvaranje tržišta EU za pileće meso i jaja iz BiH otvara novu perspektivu za domaće proizvođače, tako da vjerujem da sektor peradarstva ZDK ima budućnost i da ćemo sačuvati stečene pozicije. Osim konkretne finansijske podrške, poduzimamo mjere i lobiramo za naše kompanije, kao što smo nedavno intervenisali prema Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH te Delegaciji EU u BiH zbog posljedica uvođenja kvota za uvoz čelik u EU koje trpi ArcelorMittal. Nadamo se da ćemo zajedno ubrzo prevazići ovu prepreku. Dakle, nastojimo da budemo servis privredi i da pomažemo u rješavanju problema - naveo je Ganić.

Privrednici su imali dosta primjedbi na zastoje zbog sanacije tunela u Vranduku. Najavljivali su i tužbe protiv izvođača... Ganić kaže da je sanacija tunela u Vranduku zaista je paralizovala Zeničko-dobojski kanton, a posljedice trpe svi koji koriste ovu saobraćajnicu.

- Sjever kantona je komunikacijski odsječen, tako da je privreda pretrpjela veliku štetu. Željeli smo da ubrzamo stvari i doprinesemo rješavanju problema i drago mi je da smo u tome uspjeli. Rok je skraćen, a zaobilaznica je u funkciji tako da je saobraćaj znatno ubrzan. Mislim da su i investitor i izvođač naučili lekciju i da bez odgovarajuće pripreme ubuduće neće započinjati ovako velike poslove - istaknuo je.

 Upitan na kraju da li naajavljeni ulazak u vlast na federalnom nivou SBB-a i DF-a znači i rekonstrukciju Vlade ZDK, kaže da "da je to pitanje za političke lidere".

- Vlada radi svoj posao i trenutno smo fokusirani na realizaciju utvrđenih programskih zadataka i ciljeva. Odluke o eventualnoj rekonstrukciji Vlade će se donositi na političkom nivou - zaključio je premijer ZDK u razgovoru za Fenu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak s gradonačelnikom Visokog Ganićem o sigurnosnoj situaciji u FBiH

Ganić: Građani Visokog trebaju koristiti ekološki prihvatljive energente

Premijer Ganić u Potočarima: Genocid i zločinci moraju biti kažnjeni

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo