Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 13:52 |

Brkić: Put u EU i NATO su vanjskopolitički prioriteti BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. rujna (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić kazao je kako je Bosna i Hercegovina u zastoju te da ne postiže nikakav napredak na putu ka Europskoj uniji.  

"Nužno je napraviti zaokret, a prvi korak mora biti formiranje vlasti. Europska komisija je u više navrata pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi BiH nastavila europski put i stekla status države kandidata, ali bez novog Vijeća ministara, EU u BiH nažalost nema partnera u pregovorima", kazao je Brkić, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

On je kao pozitivne pomake na europskom putu BiH naveo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), podnošenje Zahtjeva za članstvo u EU, završetak procesa odgovora na pitanja EK i dostavljanje, uspješno funkcioniranje Mehanizma koordinacije.

"To je rezultiralo Mišljenjem koje je Europska komisija dostavila BiH, uz preporuke koje je nužno žurno razmotriti i implementirati, a u svim ovim procesima dužnosnici HNS-a i HDZ-a BiH bili su predvodnici", kazao je Brkić.

Pristupanje NATO savezu, po njegovim riječima, je drugi  važan vanjskopolitički cilj BiH, a hrvatski dužnosnici svojim aktivnim zalaganjem su pomogli u intenziviranju odnosa s međunarodnim partnerima.

"U pogledu pristupanja, institucije BiH kao i Povjerenstvo za NATO integracijski proces (PNIP), na čijem sam čelu, već prije osam mjeseci izradile su i dostavile prvi nacrt Godišnjeg državnog plana (ANP) za koji vjerujem i očekujem kako će Vijeće ministara BiH sukladno ranijim odlukama Predsjedništva BiH te Ustavu i zakonima, konačno uvrstiti na dnevni red, raspraviti i poslati u sjedište NATO-a u Bruxellesu", ističe Brkić.

Dodao je kako se ne smije zaboraviti da NATO nije samo vojni nego i politički savez koji, kako kaže, dijeli vrijednosti slobode, demokracije, pluralizma i konsenzusa, koje BiH može duboko ukorijeniti pristupanjem NATO-u.

"Pristupanje Europskoj uniji i NATO-u ne predstavlja zapreku BiH u pogledu suradnje i s državama koje nisu članice navedenih saveza", zaključio je Brkić, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!