Kultura     | 05.09.2019. 11:47 |

U Foto galeriji Jelićeva izložba 'Neću da budem zombi' Kemala Hodžića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) – Izložba fotografija "Neću da budem zombi" autora Kemala Hodžića bit će otvorena 7. septembra u Foto galeriji Jelićeva Centra kulture i mladih Općine Centar.

Za Foto galeriju, kako je na konferenciji za medije danas istakao njen umjetnički rukovodilac Dženat Dreković, izuzetna je čast ugostiti jednog od najboljih umjetnika fotografije u BiH kakav je Kemal Hodžić i time proslaviti godišnjicu osnivanja galerije.

Hodžić je u fotografskom ciklusu "Neću da budem zombi", koji je nastao 2001. godine u Čikagu, razvio još jednu metaforu savremene civilizacije koja je lišena svakog oblika humaniteta i ne stvara vrijednosti usklađene s njim.

Nastojao je da ukaže, odnosno pronikne u bit čovjeka kao mislećeg, slobodnog bića, a da bi to bio on odbija da bude poslušnik, zombi kojeg stvara sistem institucija, ideoloških naracija, kapitalistički konzumerizam.

- Naziv izložbe je provokativan i drzak, ali ja hoću da mislim, percipiram mojim čulima stvarnost, da je obradim u mozgu i da imam stav na osnovu iskustva i onoga što sam percipirao...hoću da volim, stvaram... ma želim da budem čovjek a ne zombi – kazao je, pored ostalog, Hodžić novinarima.

Ljubitelji fotografije imat će priliku da u 20 izloženih radova percipiraju stvarnost i osjete poruku koju im autor šalje, a posebno na fotografiji kojom dominira vojnički šljem, kao metafora vojnika, borca za slobodu.

Fotografija Kemala Hodžića korištena je za photobook kultne rock grupe Pink Floyd, a svijet je obišla i fotografija sa čelistom Vedranom Smajlovićem iz Vijećnice, nastala 1993. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gojak: Želim da oživim zaboravljeni i nevini dječiji pogled na svijet

U Jelićevoj izložba fotografija 'Duša Srebrenice' Midhata Poturovića

Izložba fotografija 'Faces' Vanje Lisac u Foto galeriji Jelićeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo