Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 10:36 |

ZDK - Sastanak o nabavci pomagala za dijabetičare o trošku ZZO

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić razgovarao je danas s predstavnicama Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti o inzulinu ovisnom dijabetesu sa fokusom na djecu oboljelu od dijabetesa TIP-1 kojih u tom kantonu ima oko 120.

Na sastanku je istaknuto da pravilna kontrola šećerne bolesti može omogućiti kvalitetan, zdrav i dug život, ali su oboljeli svakodnevno izloženi bolnim ubodima prilikom mjerenja nivoa glukoze i inzulinske terapije. Nove tehnologije kao što su senzori za kontinuiranu kontrolu nivoa glukoze u krvi i uređaji za kontinuirano snabdijevanje organizma inzulinom, tzv. inzulinske pumpe, omogućile su da broj uboda bude sveden na minimum.

Zbog toga iz Udruženja traže da se sagledaju mogućnosti uvođenja senzora na listu ortopedskih pomagala u ZDK, kao i da budu obezbijeđena sredstva za nabavku većeg broja inzulinskih pumpi za djecu oboljelu od šećerne bolesti. Važeća lista pomagala predviđa uvođenje i održavanje o trošku Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK do pet inzulinskih pumpi godišnje.

Ganić je podržao roditelje u borbi za prava oboljele djece, podržavši i inicijativu "Za život sa manje boli". Rješenja za uvođenje i nabavku tih pomagala tražit će se u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK i Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo