Društvo | Autor: Hazim Aljović

Ambasador Field posjetio tuzlansku STEM akademiju (VIDEO)

Foto FENA/Harun Muminović

TUZLA, 4. septembra (FENA) - Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio je danas STEM akademiju Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli, odakle je poručio da će uz pomoć britanske vlade u sve osnovne škole u Tuzlanskom kantonu biti uvedeno kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema u okviru Programa ''Škole za 21. vijek''.

- Sve to će pratiti uređaj micro:bit. Polaznike ove akademije, na sreću, nećemo imati šta naučiti u smislu korištenja micro:bitova - istakao je Field te dodao da su djeca koja su prošla kroz ovaj projekat u drugim školama pokazala zavidne rezultate te da su brzo počeli podučavati druge.

Naglasio je da je područje informatike izuzetno važno, te da su centri kakva je STEM akademija značajni u smislu otkrivanja talenata.

- Djeca i mladi se na ovakvim mjestima obrazuju za poslove budućnosti - istakao je Field te naglasio da je upoznao fantastične mlade osobe i djecu, koji su izutetno kreativni i stručnjaci u svom polju.

Voditeljica STEM akademije Samra Mujačić je poručila da se na akademiji provodi neformalno obrazovanje djece i mladih u STEM (science, technology, engineering, mathematics) oblastima za koje se očekuje, kako je istaknula, da budu involvirane u 85 posto zanimanja u svijetu, do 2025. godine.

Dodala je da STEM akademija priprema djecu da budu spremna da odgovore zahtjevima tržišta u dobu digitalne revolucije.

- Mi nismo obična škola programiranja, robotike ili matematike, mi smo multidisciplinarna škola koja koristi najnovije STEM tehnologije da bi kod djece razvila digitalnu pismenost, te kompetencije koje se u budućnosti od njih očekuju - navela je Mujačić.

Direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić je poručio da eMPIRICA od osnivanja ide pravim putem u razvoju i poslovanju, što je dokazala i današnja posjete ambasadora.

- Mi smo tu da se uključimo i pomognemo projekte kao što su uvođenje micro:bita u škole Tuzlanskog kantona, koji provodi britanska vlada, jer se nalazimo u dobu digitalne revolucije i trebamo našoj djeci pomoći da spremniji uđu u taj svijet - rekao je Mujačić.

Do sada je STEM akademiju završilo 250 djece, trenutno pohađa 50, a očekuju upis još toliko. STEM akademija je pokrenuta prije dvije godine u Tuzli, a od ove godine djeluje i u Brčko Distriktu BiH. 

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) M.B.