Ekonomija     | 04.09.2019. 17:18 |

Premijer Ganić posjetio ArcelorMittal Zenica i "PAK Rampart" Visoko

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ZENICA, 4. septembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić posjetio je kompaniju ArcelorMittal Zenica te s generalnim direktorom Biju Nairom i njegovim saradnicima razgovarao o aktuelnim problemima najvećeg proizvođača čelika u regionu, saopćila je kantonalna pres-služba.

Ganić je podsjetio da kantonalna Vlada, prepoznavajući značaj ArcelorMittala za ekonomiju Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine, u kontinuitetu pokušava pomoći u rješavanje problema kompanije. Nedavno je Vlada reagirala prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH u vezi s problemom izvoznih kvota za čelik.

- Kompanije u ZDK trebaju znati da imaju partnera u Vladi ZDK. Došli smo da vam damo podršku jer svi moramo pomoći i podržavati razvoj i zapošljavanje - kazao je premijer Ganić. 

Nair je zahvalio kantonalnoj vladi te istaknuo da javnost mora shvatiti značaj fabrike i da je u ovom trenutku važno vratiti povjerenje dioničara koje je narušeno zbog pritisaka pojedinih medija. Naglasio je da je u ArcelorMittalu u toku realizacija više ekoloških projekata koji u konačnici treba da smanje štetne emisije iz pogona za oko 95 posto.

Do kraja ove godine očekuje se završetak projekata sekundarnog otprašivanja u pogonu Čeličane u vrijednosti 11 miliona KM i drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, u koji je investirano 6 miliona KM, a u oktobru 2020. godine trebalo bi da bude završen i projekt Toplane Zenica vrijedan 106 miliona KM koji najvećim dijelom finansira ArcelorMittal.

Premijer Ganić danas je posjetio i pogone kompanije "PAK Rampart" Visoko, jednog od vodećih proizvođača keksa i vafla u BiH. Ova kompanija uskoro planira proširenje proizvodnih pogona, što će omogućiti osvajanje novih stranih tržišta i povećanje izvoza. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta