Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 14:14 |

Stipendije za srednjoškolce Rome i u narednoj školskoj godini (VIDEO)

FENA Haris Dedović

 

TUZLA, 4. septembra (FENA) - Zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj podršci Romskog obrazovnog fonda osamdeset pet srednjoškolaca romske nacionalne manjine iz Tuzlanskog kantona u ovoj i narednoj školskoj godini imaće stipendije.

- Djeca će imati stipendije u iznosu od 40 eura mjesečno. Svako djete imat će mentora koji će ga pratiti tokom njgovog obrazovanja da bi mu pomogao da se lakše integriše u školski sistem, ali i prilikom upisa na visoko obrazovanje za učenike koji su u završnim razredima – ističe Nedžad Jusić, predsjednik Udruženje Roma „Euro Rom“.

Djeca će imati i tutora koji će im svakodnevno biti na raspolaganju za napredovanje u nastavi, navodi Jusić. Oni su pomogli Elvisi Jusić da nakon srednje škole upiše fakultet.

- Ne bih upisala Pravni fakultet da nisam imala podršku Udruženja i od svojih mentora i tutora - kazala je Elvisa Jusić.

Konkurs za stipendiranje otvoren je 2. i trajat će do 25. septembra. Učenici, odnosno njihovi roditelji moraju ispuniti i određene uslove. Jedan od njih je da se izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine, navodi Jusić.

- Ove stipendije su i uslovne tokom školovanja, jer dijete ne bi trebalo da ima više od 14 neopravdanih časova do polugodišta odnosno tri negativne ocjene, jer mi u tom trenutku 'zaledimo' stipendiju dok se učenik ne popravi, što se pokazalo uspješnim - dodao je Nedžad Jusić.

Ukoliko Romima koji se žele obrazovati pružimo podršku i ojačamo ih u nastojanjima da završe srednju školu i upišu fakultet možemo reći da smo napravili pravi korak za njihovu egzistenciju i ostanak u BiH, kaže Jusić.

Također je najavio i povezivanje učenika, koji neće nastaviti školovanje na fakultetima, sa privrednicima Tuzlanskog kantona, a sve u cilju bolje mogućnosti zapošljavanja.

Projekat „Podrška Romima, učenicima srednjih škola, kroz stipendije, mentorstvo i turtorstvo“ finansira Romski obrazovni fond sa oko 160.000 eura, a implementira Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla. Sredstva su planirana za ovu i narednu školsku godinu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3341

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WamRfkXeje1eQQm6ID6ISDuNAIdoeyvc?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!