Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 11:33 |

STBiH odlučno protiv poziva na linč i osude Povorke ponosa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Iz Sindikata radnika trgovine BiH (STBiH) saopćeno je da kao organizacija koja se bori za ljudska prava ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa u Sarajevu i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama.

Ističu da je taj sindikat otvoren za sve i da u svom članstvu ima veliki broj mladih ljudi, ali i pripadnika LGBTQ populacije.

- Nerijetko smo svjedoci da se upravo ti naši članovi susreću s najgrubljim primjerima diskriminacije i mobinga, kako od neposrednih rukovodilaca tako i od kolega i kolegica. Seksualna orijentacija je lična stvar svakog pojedinca i nedopustivo je da to bude osnova za bilo kakav oblik uznemiravanja ili nasilja - ističu iz STBiH.

Navode i da STBiH neće nametati stavove svom članstvu niti na to ima pravo, ali da imaju obavezu da skrenu pažnju kako je sloboda naše najvažnije pravo.

- Povorka ponosa ne ugrožava ničija prava. Naša prava su ugrožena time što ne možemo preživjeti za platu koju mukotrpno zaradimo. Naša prava na porodicu i "tradicionalne vrijednosti" urožavaju oni koji nam ne dozvoljavaju da budemo porodica jer nemamo posao, nemamo stan, vrlo često nemamo mogućnost da uopšte zasnujemo porodicu u ovoj zemlji - saopćeno je iz STBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Povorka ponosa danas u Sarajevu

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

Rijaset apeluje na muslimane da se distanciraju od Povorke ponosa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu