Svijet     | 03.09.2019. 19:35 |

UN - SAD, Francuska i Britanija možda saučesnici u ratnim zločinima

FENA Internet

NEW YORK, 3. septembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su možda saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu, kroz naoružavanje i obavještajnu i logističku podršku sunitskoj koaliciji.

Sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izgladnjuje civile u sklopu svoje ratne taktike, a ove države joj kroz podršku u tome pomažu, objavile su UN, a prenosi Index.hr.

Istražitelji UN-a sastavili su tajni popis mogućih osumnjičenih za ratne zločine, na osnovi svog zadnjeg izveštaja o kršenjima ljudskih prava u tom četvorogodišnjem sukobu između koalicije arapskih država i pobunjenih Huta koji kontrolišu glavni grad Sanu.


Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obje strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Izvještaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da je ubijala civile u zračnim napadima i da im namjerno uskraćuje hranu. Huti takođe granatiraju gradove, koriste djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade.

Huti su 2014. iz Sane protjerali jemensku vladu. Iduće godine intervenisala je sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi vratila na vlast svrgnutu vladu, a u sukobima su do sada poginule hiljade ljudi.

Zemlji prijeti glad velikih razmjera i pogođena je, po ocjeni UN-a, najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

"Legalnost slanja oružja iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i drugih država ostaje sumnjivo i predmet je raznih postupaka na domaćim sudovima."

Ističe se također da istražno povjerenstvo koje je osnovala Saudijska Arabija kako bi se provjerila navodna koalicijska kršenja ljudskih prava nije utvrdilo odgovorne za napade na civile, što dovodi u pitanje nepristranost istrage.

UN-ov panel navodi da je upozoren da su Emirati i savezničke snage mučili, silovali i ubijali osumnjičene političke protivnike zarobljene na tajnim lokacijama i da Huti postavljaju kopnene mine.

Saudijska koalicija napala je iz zraka zatvorski kompleks na jugozapadu Jemena pri čemu su poginule desetine ljudi, objavili su u nedjelju Crveni križ i Huti, prenosi B92.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'