Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 16:18 |

Džananović i drugi - Tužilaštvo uložilo set materijalnih dokaza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH uložilo je set materijalnih dokaza u vezi s nestalim osobama.

Tužilac Vladimir Simović uložio je evidencije o nestalim koji se odnose na ovaj predmet, kao i dokumentaciju o ekshumacijama i utvrđivanju identiteta. Uložen je i snimak na kojem se vidi tijelo određene osobe.

Odbrane Senada Džananovića i Edina Gadže prigovorile su na relevantnost većine dokaza, istaknuvši da su DNK izvještaji na engleskom, da nije jasno čiji su posmrtni ostaci na foto-dokumentaciji, kao i da se neki ekshumirani ne mogu povezati s optužnicom.

Prigovori zakonitosti, autentičnosti i relevantnosti uloženi su i na video, jer se ne zna ni ko je ni kada snimio tijelo niti ko je čovjek na snimku.

Tužilaštvo BiH tereti Džananovića i Gadžu za zatvaranja, nečovječna postupanja i ubistva civila na Alipašinom Polju, a oni su, prema optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane “Stela” i specijalnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Državno tužilaštvo je uložilo i nekoliko dokumenata iz policijske i vojne evidencije za optužene. Sa današnja 23 dokaza, Tužilaštvo je ukupno uložilo 199 materijalnih dokaza.

Suđenje se nastavlja 6. septembra, prenosi BIRN BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta