Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 15:31 |

Sigurnosna situacija u fokusu sjednice Vlade TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici fokus je stavila na sigurnost, problem migranata kojih je sve više na području kantona te na privredne teme.

U prvom polugodištu smanjen je broj krivičnih djela, manje je teških krađa, teških tjelesnih povreda, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa, nedozvoljenog držanja, uživanja opojnih droga, ubistava. Više je slučajeva krivotvorenja službene isprave, nasilničkog ponašanja, nasilja u porodici, navođenja na prostituciju.

Direktor Uprave policije Tuzlanskog kantona Dževad Korman navodi da je policija u pola godine zabilježila manje narušavanja javnog reda i mira te da je smanjen broj saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period prošle godine.

- Broj saobraćajnih nesreća sa poginulim osobama je veći za sedam, a broj poginulih je veći za pet - rekao je Korman.

Kao poseban sigurnosni izazov Vlada je razmatrala pitanje boravka migranata na području TK. Do sada je kroz Tuzlanski kanton prošlo više od 6.000 migranata.

U prvom dijelu ove godine ilegalno su boravila 2.643 migranta, i to bez posjedovanja identifikacionih dokumenata ili potvrde o iskazanoj namjeri za azil. Sigurnosni incidenti, ukupno 15, najviše se odnose na teške krađe i nanošenje tjelesnih povreda.

Današnjim zaključkom Vlada Tuzlanskog kantona zatražila je od viših nivoa vlasti da se uključe u rješavanje pitanja migrantske krize, a od Ministarstva sigurnosti BiH da preduzme sve raspoložive mjere na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje je evidentiran najveći broj ilegalnih ulazaka migranata u našu državu.

Prema najavama, uskoro bi nova lokacija okupljanja migranata mogla biti Željeznička stanica u Tuzli.

- Da se iznađe mogućnost izmještanja terenskog ureda Tuzla, Službe za strance, iz užeg gradskog jezgra na adekvatnu lokaciju, te da se organizuje produžen rad službenika terenskog ureda uključujući rad u dane vikenda, i da se adekvatnije provede postupak deportacije migranata zbog kršenja zakona BiH - naveo je Korman.

Dodaje da u Tuzli još nema elemenata migrantske krize, što, kako kaže, ne znači da je neće biti dolaskom zime. Na kraju je podsjetio da je Vlada, u cilju operativnijeg djelovanja policijskih snaga, dodijelila 25.000 KM za opremanje trim kabineta Jedinice za specijalnu podršku.

Ministri su raspravljali i o izmjenama programa o podršci razvoju kantona. Za to je planirano 1.300.000 KM, novac koji se treba raspodijeliti za različite namjene. Najviše je predviđeno za privredne zone, 370.000 KM, te nove poslovne ideje 170.000.

Kantonalni ministar privrede Asmir Hasić kazao je da će u narednom periodu nastojati unaprijediti privredu, mala i srednja preduzeća te obrte.

Istakao je da je u planu mala i srednja preduzeća pomoći sa 310.000 KM, a obrte sa 100.000 KM, a da se subvencije odnose na nabavku opreme i alata.

Vlada je danas ovlastila predsjednika Općinskog suda u Tuzli Muhameda Tulumovića da može potpisivati ugovore i druge zahtjeve za davanje saglasnosti pred Gradskim službama i javnim komunalnim preduzećima Grada Tuzla, u cilju nastavka daljnje izgradnje nove zgrade za potrebe Općinskog suda u Tuzli.

Data je saglasnost na izmjene Odluke o utvrđivanju Liste deficitarnih zanimanja za ovu godinu. Njima se zanimanje tesar, za koje ove godine nije upisan niti jedan učenik, zamjenjuje zanimanjem rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Pogledajte http://fena.ba/video/3336

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1a85QHP1fnBPkN2IBK3BCjNlRYdlv6XcU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo