Regija     | 03.09.2019. 14:11 |

Todorić za podignutu optužnicu u blogu optužio Plenkovića

FENA Agencije

ZAGREB, 3. rujna (FENA) - Nakon što je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak podiglo optužnicu protiv Ivice Todorića, tereteći ga da je plaćanjem fiktivnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura, Todorić je u utorak objavio novi blog pod naslovom ''Prikrivanje kriminala kao politička platforma'' u kojem za podizanje optužnice okrivljuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

 ''Najnoviji potezi DORH-a, nedvojbeno po nalogu Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika, otkrivaju (po tko zna koji puta) sav jad njegovog urušenog režima. U očajničkoj želji da svima nama ponovno ponovi mantru kako je otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora junački legalni potez, ponovno koristi pravosudne institucije čiji su zaključci u objavljenim optužnicama u najmanju ruku netočni i zasnovani na insinuacijama'', ustvrdio je Todorić u svom blogu.

Bivši vlasnik Agrokora je poručio kako je riječ o ''već poznatom receptu kaznenog progona za nepostojeća protuzakonita djela'' te da je cilj ovakvog djelovanja skretanje pozornosti s ''najveće političko-kriminalne korupcijske afere u Hrvatskoj koja traje i danas'', ali i da će optužbe pobiti na sudu.

''Ali Borg, lex Agrokor, odabir savjetnika, roll up krediti i deseci drugih Plenkovićevih marifetluka se neće zaboraviti'', zaključio je Todorić u blogu, prenosi Hina. 

Optužnicom su, neslužbeno se doznaje, uz Todorića obuhvaćeni Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen u iznosu od 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo ne otkrivajući njihov identitet.

Odgovornu osobu švicarske tvrtke terete da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Plenković: Grbin je abdicirao, neće biti ni premijer ni predsjednik Sabora

DP predao kaznenu prijavu DORH-u protiv hrvatskog premijera Plenkovića

Plenković i Schmidt: Europski put ključan za stabilnost i prosperitet BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana