Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 14:08 |

Počinju pregovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike u KS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić primila je danas delegaciju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, a na sastanku na kojem je razgovarano o nizu pitanja vezanih za bolji položaj državne službe u KS dogovoreno je da će u utorak, 10. septembra, početi pregovori o produženju važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS.

Sindikat je, kao reprezentativni sindikat za granu državne službe, Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima ranije uputio inicijativu za pokretanje postupka produženja važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS na period od 12 mjeseci.

Na sastanku je izražena spremnost za produženje Kolektivnog ugovora uz dopunu za iznalaženje rješenja u vezi pasivne dežure u pravosudnim institucijama.

Ministrica Brčić je podsjetila da je na prošlom sastanku pored pronalaska rješenja za plaćanje pasivne dežure izražena i spremnost djelovanja Vlade KS zbog nepostupanja poslodavaca koji iako su prema Kolektivnom ugovoru trebali uskladiti pravilnike to nisu učinili.

Razgovarano je i o isplati po radničkim tužbama, te drugim otvorenim pitanjima.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić zahvalio je ministrici na brzoj reakciji i razumijevanju, te kazao da je inicijativa za produženje postojećeg Kolektivnog ugovora nametnuta činjenicom da se ovaj ugovor pokazao kao jako dobar u svakodnevnoj praksi.

Dodao je da očekuje kvalitetan socijalni dijalog i da je Sindikat pozvao i ostala dva sindikata koja okupljaju manji broj državnih službenika i namještenika da dostave svoje prijedloge i sugestije u vezi produženja Kolektivnog ugovora, saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo - Sindikati traže hitan sastanak o poboljšanju položaja državnih službenika

Brčić: Ponuđeno mi je mjesto premijera KS, ali tu funkciju treba obnašati neko čija je uža struka ekonomija

ZDK produžio na dvije godine primjenu Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana