Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 13:34 |

Za osam mjeseci 70.000 potpisa za punu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - U proteklih osam mjeseci prikupljeno je 70.000 potpisa građana širom Bosne i Hercegovine za peticiju za ravnopravnost spolova, saopćila je Građanska inicijativa „Izbori se za ravnopravnost“ na završnoj pres-konferenciji u projektu "Dijalog za budućnost".

Potpisnici peticije su time zatražili punu primjenu bosanskohercegovačkog zakona o ravnopravnosti spolova, a realizatori ove kampanje zaključili da je 70.000 respektabilan broj i najavili da će kampanju nastaviti sa željenim ciljem da potpis stavi 100.000 građana.

Mladi volonteri, tokom realizacije kampanje na terenu, u kontaktu s građanima ujedno objašnjavaju suštinski značaj ravnopravnosti spolova kao bitnog elementa zdrave porodice koja je temelj za razvoj svakog društva, rečeno je na pres-konferenciji.

- Kampanja se nastavlja, želimo dokazati donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini da građani žele ravnopravnost i da svi zajedno moramo raditi na tome - izjavila je projektna menadžerica Edina Selesković.

Ekspertica iz oblasti rodne ravnopravnosti Klelija Balta naglasila je da ravnopravnost spolova znači pitanje razvoja jedne države, pitanje obitelji kao osnovne ćelije društva koje može biti zdravo samo ako je zdrava i osnova.

Mišljenje ove ekspertice je da 70.000 potpisa u osam mjeseci predstavlja izvanredan rezultat jer osim samog potpisivanja, kampanja ujedno jača svijest kritične mase o istinskom značaju poštivanja rodne ravnopravnosti, što bi trebalo da utire put ka mnogo izraženijem poštivanju zakonskih normi o ravnopravnosti spolova.

Danijel Petrović, koordinator 60 mladih volontera koji su na terenu realizirali kampanju, naglasio je na pres-konferenciji značaj rodne ravnopravnosti i dodao da je u osam mjeseci realizirano niz akcija na gradskim trgovima, tržnim centrima i drugim lokacijama jer je svaki novi potpis bio nova motivacija za nastavak kampanje.

- Ovim projektom je doprineseno i razvoju pojma rodne ravnopravnosti - kazao je između ostalog Petrović.

Alma Mirvić iz UNDP-ja je izjavila da se projekat „Dijalog za budućnost“ bavi pitanjem društvene kohezije, većom pravičnošću i ravnopravnošću u društvu.

Publikacija nastala kao rezultat projekta pokazuje sadašnje stanje a ono iziskuje još mnogo angažmana, dodala je Mirvić.

Na završnu pres-konferenciju Građanske inicijative „Izbori se za ravnopravnost“ novinare je pozvala nevladina organizacija Radio Kameleon - Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije.

Zaključci, rezultati i konkretni prijedlozi za uvrštavanje načela rodne ravnopravnosti dostavljeni su na adrese političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, a više od 70.000 građana čeka njihov odgovor, navedeno je u pozivu.

Građanska inicijativa „Izbori se za ravnopravnost“ odvija se u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta