Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 13:18 |

Potpisan sporazum o saradnji Grada Sarajeva, Grada Goražda i BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. septembra (FENA) - Gradonačelnici Sarajeva i Goražda, Abdulah Skaka i Muhamed Ramović i premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća danas su potpisali sporazum o međusobnoj saradnji.

Tokom sastanka delegacije Grada Sarajeva sa zvaničnicima Grada Goražda i BPK, naglašeno je da je sporazum rezultat dugogodišnjih pregovora i saradnje koja je danas konkretizovana, posebno u oblasti kulture, historijskog naslijeđa i obrazovanja, ali i podršku u drugim oblastima.

- Ono što posebno želim istaći jeste da je Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Skakom prepoznao da je nama potrebna i podrška u realizaciji jednog veoma bitnog i humanog projekta koji mi realiziramo na području našeg kantona, a riječ je o uspostavi hemodijaliznog centra. Mi smo danas dobili podršku za nabavku jednog hemodijlaiznog aparata, a nadam se da će taj broj aparata koje planiramo osigurati uz pomoć drugih institucija, biti i veći - kazala je premijerka Obuća.

Gradonačelnik Sarajeva izjavio je da je Grad Sarajevo opredjeljen da pruži snažnu podršku i BPK i Gradu heroju Goraždu, za koji je, kako je kazao, Sarajevo jako i emotivno vezano.

- Planiramo raditi jako puno zajedničkih projekata kako bi prvenstveno mlade ljude zadržali ovdje i stvorili im perspektivu da žive ovdje. Važno je spomenuti, pored ovog hemodijaliznog aparata kojeg će Grad Sarajevo donirati Goraždu jeste da ćemo ubuduće raditi na projektima koji su vezani za kulturu. Jako je važno da kulturne događaje koji se dešavaju u Sarajevu, bar jedan dio njih prebacimo i u Goražde, kako bi i ovdašnji građani osjetili sve vrijednosti koje ima i sarajevska i bh. kulturna scena u cjelini tako da ćemo takve projekte u budućnosti vjerujem raditi zajedno i sa Gradom Goražde i sa Vladom BPK - kazao je Skaka.

Danas potpisani sporazum je od izuzetnog značaja i za Grad Goražde, ocijenio je gradonačelnik Muhamed Ramović ističući da grad na Drini očekuje još veću pomoć i od Grada Sarajeva i od lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo.

- Ovaj sporazum koji smo danas potpisali znak je naše buduće dobre saradnje i veliko hvala za podršku u uspostavi hemodijaliznog centra u Goraždu. Prošle godine gradonačelnik Skaka donirao je Gradu Goraždu i ramazanski top i to je bila njegova ideja. Drago nam je da ćemo razne aktivnosti realizirati zajedno jer Sarajevo ima niz događaja, žičaru, SFF, i druge događaje. Zašto se još više ne uvezati i neke od tih kulturnih sadržaja da prenesemo i u Grad Goražde - kazao je Ramović.

Delegacija Grada Sarajeva uz polaganje cvijeća odala je i počast ubijenoj djeci Goražda te obišla postavku Zavičajnog muzeja koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta