Kultura     | 03.09.2019. 09:30 |

Gostovanje Teatra kabare Tuzla na prestižnim festivalima u Srbiji

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. septembra (FENA) - Predstavom "Odiseja" nastalom u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Tuzla, u režiji Vlade Keroševića, izvedenom u ambijentu Felix Romuliane zatvoren je pozorišni festival "Antika fest" u Zaječaru koji je održan od 28. do 30. augusta.

U predstavi igraju Armin Filipović, Tamara Miličević-Stilić, Faruk Beganović, Irma Zukić, Borislav Matović, Alma Hasanbašić, Hasan Sušić, Luka Spasojević, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Ida Tursić, Asja Grabić, Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Asja Grabić i Ida Tursić.

Organizatori šestog "Antika festa" su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu "Zoran Radmilović" i "Dunav fest" u saradnji s Narodnim muzejom iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Predstava tuzlanskog teatra izvedena je i 31. augusta u okviru programa tradicionalne manifestacije 6. Kazan Kulta u Kladovu 2019. na ljetnoj pozornici Biblioteke, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

Kazan kult mafiestacija rezultat je saradnje Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo i beogradskog udruženja "Dunav Fest" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informiranja Srbije.

U okviru te manifestacije upriličena je konferencija o temi "Nematerijalno i kulturno nasljeđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice" u kojoj je sudjelovao profesor Vlado Kerošević govoreći o zavičajnom nasljeđu lokalne zajednice.   

Kerošević je naglasio da je antička drama u svakom stanovniku koji živi na prostoru bivše Jugoslavije te da je Antika izvor i utočište, a za Homerovu "Odiseju" je kazao da je jedan od bisera antičke književnosti koju je bilo zadovoljstvo odigrati u autentičnom ambijentu Felix Romuliane.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šibenčani s 'Prijevarom' gostuju u HNK Mostar

Komedija 'Drug lovac' gostuje u Kosači

Izaslanstvo čitlučkog Ogranka Matice hrvatske boravilo u Munchenu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo