Svijet     | 02.09.2019. 14:32 |

Johnson zakazao sjednicu vlade za popodne, ne želi izbore

FENA Internet

LONDON, 2. septembra (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson  zakazao je sjednicu vlade za danas popodne, na kojoj bi mogao da traži od poslanika da glasaju o raspisivanju izbora, ukoliko budu glasali protiv njegove vlade zbog Brexita, izjavila je politička urednica BBC-a Laura Kuenssberg.

"Sjednica vlada je zakazana za popodne. Realna mogućnost sada je da bi Johnson mogao da odloži prijedlog i zamoli poslanike da glasaju za izbore ove sedmice. To će se dogoditi ukoliko opozicija usvoji zakon, naravno ne ako izgube", rekla je ona, prenosi Reuters.

Glasnogovornik britanskog premijer izjavio je ranije danas da bi bilo potpuno nerazumno kada bi britanski poslanici odbacili ruku premijera Johnsona dok pokušava da dogovori novi sporazum sa EU.

Opozicione stranke i poslanici Konzervativne stranke koji nisu saglasni s politikom Johnsona namjeravaju da primoraju vladu da zatraži od Bruxellesa da produži rok za Brexit nakon što se poslanici vrate sa odmora 3. septembra.

Premijerov glasnogovornik je dodao i da je Johnson radio sa velikom posvećenošću kako bi osigurao sporazum sa EU.

Upitan da li Johnson planira da raspiše izbore,  rekao je da je od njega to zatraženo nekoliko puta, kao i da ih on sada ne želi.

"On vjeruje da javnost od njega želi Brexit 31. oktobra. To je sve na šta se on fokusirao", rekao je premijerov glasnogovornik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'